Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'nin (ASEAN) 37. Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) görüşmelerinde 8 yıl boyunca devam eden müzakerelerin ardından 5 diyalog ülkesiyle anlaşma sağlandı.
Toplamda 15 ükenin imzasının yer aldığı dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşmasında ASEAN ile diğer ülkeler arasındaki müzakereler 2012 yılında başlamıştı.
ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) üyesi ülkeler:
- Brunei,
- Kamboçya,
- Endonezya,
- Laos,
- Malezya,
- Myanmar,
- Filipinler,
- Singapur,
- Tayland ve
- Vietnam.
Birliğin diyalog ortağı ülkelerden;
- Avustralya,
- Çin,
- Japonya,
- Güney Kore ve
- Yeni Zelanda liderleri, 8 yıl süren müzakerelerin ardından anlaşma sağladılar.
Süreç nasıl işledi?
2012 yılında ASEAN üyesi ülkelerle Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan arasında başlayan müzakerelerin 2 yıl içinde sonuçlandırılması hedeflenmişti. Ancak ülkelerin ticari önceliklerindeki farklılıklar ve tercihleri nedeniyle görüşmeler ertelenmişti.
2019’da gerçekleşen ASEAN Artı Üç Zirvesi’nde Hindistan, Çin ürünlerinin Hindistan'a ucuz fiyatlarla girmesinden endişe duyarak RCEP müzakerelerinden çekildi.
Kasım’20 ASEAN üyesi ülkeler ve birliğin diyalog ortağı 5 ülkeyle beraber toplamda 15 ülkenin imza attığı dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması (RCEP) imzalandı.
Dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olan RCEP küresel pazarı nasıl etkilebilir?
- 15 ülke ve 2,1 milyarlık nüfusu kapsayan RCEP, küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) %30'una tekabül ediyor.
- Anlaşma sayesinde Çin'in Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik hakimiyetini arttıracağı öngörülüyor.
- Anlaşmanın, ABD ve Avrupalı şirketleri serbest ticaret bölgesinin dışında bırakarak, dezavantajlı konuma getireceği tahmin ediliyor.
- Anlaşma, mega ticaret bloğu Asya-Pasifik bölgesine yayılmış üye ülkeler arasındaki ticareti artırması beklenen bir dönüm noktası girişimi olarak nitelendiriliyor.
YORUMLAR