18 bölgede, 22 ülkede durum daha kötüye gidecek: BM
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yayımlanan raporun ardından FAO ve WFP'den önemli açıklamalar yapıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan raporun ardından yapılan açıklamalarda, dünya genelinde 18 bölge için ‘’açlık’’ uyarısı yapılarak, bu bölgelerde durumun daha da kötüye gideceğine dikkat çekildi. "Acil insani eylem" çağrısında bulunuldu.
Açlığın en çok yaşandığı 18 bölgede durum daha kötüye gidecek!
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde açlığın en çok yaşandığı 18 bölge için durumun daha da kötüye gideceği uyarısında bulunuldu. Bu bölgelere ülke içinde sıcak çatışmaların yaşandığı Sudan da dahil edildi.
Açlık uyarısına yeni eklenen ülkeler
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından yayımlanan son raporda, açlığın en yüksek seviyede yaşandığı bölgeler olan: Afganistan, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Yemen'e, Sudan, Burkina Faso, Haiti ve Mali'nin de eklendiği bildirildi.
Raporda: Orta ve Doğu Pasifik'te yaşanabilecek El Nino hava olayının da açlıkla mücadele eden savunmasız ülkelerde korkuya neden olduğu belirtildi. Savaşın insanları açlık riskiyle karşı karşıya bıraktığı Sudan da dahil 18 bölgedeki durumun daha da kötüye gideceği uyarısı yapıldı. İnsanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını kurtarmak, açlık nedeniyle ölümleri önlemek için "acil insani eylem" çağrısında bulunuldu. Akut gıda güvensizliği artışının 18 bölgedeki toplam 22 ülkeyi kapsayacağının tahmin edildiği bildirildi. Ekonominin olumsuz seyretmesi, Covid-19 salgını ve Ukrayna'daki savaşın da etkisiyle açlığın yaşandığı tüm bölgelerdeki sorunların artmaya devam ettiğine değinildi. Akut gıda güvensizliği yaşanılan ülkelerde yakın gelecekte, açlık nedeniyle hayatı tehdit eden durumun daha da kötüye gideceğinin öngörüldüğü vurgulandı.
Akut gıda güvensizliği yaşanan ülkeler Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Kenya, Pakistan, Suriye, Myanmar, Lübnan, Malavi, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua.
Daha fazla insan aç kalmakla kalmıyor, açlığın şiddeti her zamankinden daha kötü durumda!
Raporda görüşlerine yer verilen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Qu Dongyu, açlıkla ilgili yaşanan bu risk ortamında herkesin gıda güvenliğini sağlamak için yapılması gerekenlerin artık bir seçenek olmadığını kaydetti.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Qu Dongyu:
"İnsanları açlığın eşiğinden çekmek, hayatlarını yeniden inşa etmelerine yardımcı olmak ve gıda güvensizliğinin temel nedenlerini ele almak için, uzun vadeli çözümler sağlamak için, tarım sektöründe acil müdahalelere ihtiyaç duyuluyor" değerlendirmesinde bulundu.
BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain ise;
"Dünya genelinde daha fazla yerde, daha fazla insan aç kalmakla kalmıyor, aynı zamanda karşı karşıya kaldığı açlığın şiddeti her zamankinden daha kötü durumda" uyarısını yaptı.