AB'nin yaptırım kararı ve S-400'lerle ilgili açıklama yapıldı: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ziyaretinde, mevkidaşı Nikola Dimitrov'la görüştü gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kuzey Makedonya ziyaretinin ikinci gününde mevkidaşı Nikola Dimitrov’la görüşen T.C Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’dan alınan ve teslim süreci devam eden S-400’lerle ilgili sorulara:
  "Bu konuda ABD'nin bir rahatsızlığı vardı ama biz onlara ortak bir çalışma grubu kuralım, sizin endişeleriniz varsa NATO da içinde olsun, değerlendirelim dedik. Amerika buna yanaşmadı çünkü konu teknik değil, tamamen başka bir ülkeden, Rusya'dan alamazsın-alırsın meselesi. Başkan Trump'ın G-20'deki açıklamaları gayet net. O güne kadar değişik kurumlardan çatlak sesler geliyordu. Şimdi de ara sıra geliyor ama bizim muhattabımız bir ülkenin başkanıdır.   Biz bu tür konuların Amerika gibi ülkelerle aramızda problem yaratmasını istemiyoruz çünkü biz egemen, bağımsız bir ülkeyiz ve bizim ihtiyacımız olan bir hava savunma sistemini alıyoruz, saldırı sistemi değil.   Her müttefik kendi savunma sistemini istediği yerden alır. NATO'nun da buna itirazı yok. Teknik konuları da biz her zaman zaten NATO üyesi olarak hassasiyetle ele alıyoruz. Yani aldığımız S-400 sistemleri NATO sistemine, F-35 dahil bir tehdit oluşturmuyor. Tamamen Türkiye kontrolünde, bizim kontrolümüzde olacak bir sistemdir. Savunma ihtiyacı duyduğunda kullanılacak bir sistemdir, gereksiz gerginlik yaratmaya gerek yok."   Aldığımız S-400 sistemi NATO sistemlerine F-35 dahil bir tehdit oluşturmuyor. Tamamen bizim kontrolümüzde olacak bir sistemdir. Gereksiz gerginlik yaratmaya gerek yok. Zaten bitmiş bir anlaşma. Artık teslim süreci de başlamıştır" değerlendirmesinde bulundu.  
Bakan Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'ye yaptırım kararına ilişkin açıklamasında;
  "Çok da ciddiye almaya gerek yok, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin sondaj çalışmalarını artıracak. Eğer Türkiye'ye yönelik böyle karalar alırsanız faaliyetlerimizi artıracağız, Doğu Akdeniz'de üç  gemimiz var, dördüncü gemiyi de göndereceğiz.’’   Türkiye'ye sağlanacak katılım öncesi mali yardımlar (IPA) kesintilerini zaten daha önce yapmışlardı. Bankaya tavsiye vermesi AB'nin başka bir çelişkisi.   AB'nin bize ihtiyacı var. Kararları uygulamanın mümkün olmadığını biliyorlar. Rum kesimini tatmin etmek için kıytırıktan kararlar almak durumda kaldılar.   Sorun Kıbrıs Türk halklarının ada etrafındaki haklarının garanti altına alınmamasıdır. Kıbrıs Türk halkının hakkını kimseye yedirmeyiz, ne AB’ye ne de başka ülkeye’’ dedi.