ABD'de Ara Seçimler Sonuçlandı

Demokratlar Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirirken, Cumhuriyetçiler Senato'da güçlerini korudu.

Çeşitli haber ajanslarının yayınladığı, resmi olmayan ilk sonuçlara göre Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde 218 sandalye elde ederken, Cumhuriyetçiler 193 sandalye kazandı.
Senato’da ise Cumhuriyetçiler sandalye sayılarını artırdı.
Seçim sonuçları ile ilgili yapılan yorumlar, basında ve sosyal medyada ikiye bölündü. Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde üstünlüğü sağlamanın zaferini kutlarken, Cumhuriyetçiler daha önemli gördükleri Senato’da güçlerini artırmanın sevincini yaşadı.
ABD Başkanı Trump seçim sonuçları ile ilgili Twitter’dan attığı mesajda,  seçim sonuçlarını “muazzam bir başarı” olarak değerlendirdi.
Demokratların Meclis’teki başarısı, Trump’ın partisinin iki yıldır devam eden üstünlüğünün kırılması olarak yorumlandı.  Böylelikle Cumhuriyetçilerin yasama ve yürütme konularında alanı daralmış oldu.
Seçimlerde, LGBT üyesi, Müslüman ve Amerikan yerlisi adayların da bulundukları bölgelerde seçimi kazanarak bariyerleri yıkmaları sosyal medyada en fazla öne çıkan konular oldu. Michigan eyaletinden Filistin asıllı Tlaib ve Minnesota eyaletinden Somali asilli Omar; Temsilciler Meclisi’ne giren ilk Müslüman kadınlar oldular. Sharice Davids, Kansas Eyaleti’nden seçilen lezbiyen aday oldu. Colorado eyaletindeki seçimleri kazanan Demokrat aday Jared Polis ise eşcinsel olduğunu daha önce açıklamıştı. Ayrıca Birleşik Devletler genelinde rekor sayıda kadın üye meclise girmiş oldu.  
Bundan sonraki süreçte Demokratların; göçmenlik, ekonomik reformlar, vergi ve sağlık sistemi olmak üzere çok sayıda konudaki yasama sürecinde daha etkin olmaları umuluyor. Ancak Senato’da hala gücünü korumakta olan Cumhuriyetçilerin alanını daraltmanın kolay olmayacağını düşünenler de var.