ABD kuduz salgını kaygısı nedeniyle 113 ülkeden köpek ithalatını askıya alacak: CDC
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden (CDC) yapılan açıklamada yüksek riskli kategorisinde sınıflandırılan 113 ülkeden köpek ithalatının geçici olarak askıya alınacağı bildirildi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, Pazartesi günü yapılan açıklamada köpeklerde görülen kuduz hastalığı (köpek kuduzu) nedeniyle 113 ülkenin yüksek riskli kategoride olduğu ve bu nedenle bu ülkelerden ABD’ye köpek ithalatının 14 Temmuz’21 tarihinden itibaren geçici olarak askıya alınacağı açıklandı.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ‘nden (CDC) yapılan açıklamada; Sözkonusu 113 ülkeden köpek alımının (ithalatının) askıya alınmasının yanısıra, bu ülkelerden ABD’ye seyahat edenlerin beraberinde getirdikleri ve bu ülkelere ABD’den köpekleriyle seyahat eden ve dönen vatandaşlar/ülkede yaşayanların köpeklerinin ülkeye girişlerinin de geçici olarak askıya alınacağı bildirildi. Girişlerde geçici askıya alma kapsamına duygusal destek köpekleri n de dahil olduğu belirtildi. Uygulamanın ayrıca son 6 ay içinde yüksek riskli bir ülkede bulunan köpekleri kapsadığı ifade edildi. Son bir yılda ABD’ye 1,06 milyon köpek ithal edildiği, bu yıl yürürlüğe konulacak geçici ithalat yasağından ithal edilen köpeklerin yaklaşık olarak %6’sını etkileyeceği belirtildi. Covid-19 pandemisinde alınan salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlerin, uçuş programlarına olumsuz etkisi nedeniyle, ülkeye girişlerine izin verilmeyen köpeklerin geldikleri/kalkış ülkelerine iade edilmeleri için, uzun bekleme süreleriyle karşılaştıkları, bu durumun hastalıklara hatta ölümlerine yol açtığına dikkat çekildi. Yüksek riskli ülkelerden gelen köpeklerin 16 haftalık olana kadar ABD’ye giremeyeceği ve aşı olmaları gerektiği vurgulandı, sahte kuduz aşısı sertifikaları konusunda uyarı yapıldı. İstenilen koşulların sağlanması halinde istisna olarak, "son derece sınırlı bir temelde", "yüksek riskli bir ülkeden tam olarak kuduza karşı aşılanmış 6 aylık veya daha büyük köpeklerin ithalatına" çok ileri bir düzeyde yazılı onay verilmesi halinde, ülkeye girişlerine izin verilmesinin değerlendirilebileceği kaydedildi.
CDC uygulamaya konulacak askıya alma uygulamasının nedenine ilişkin;
"ABD'ye ithal edilen köpeklerin sağlığının korunması, güvenliğini sağlamak olduğunu, bununla birlikte halkın sağlığının da köpek kuduz virüsü varyantından (köpek kuduzu) korunması olduğunu vuguladı. Amerika Birleşik Devletleri'ne virüsün yeniden girmesine ve yayılmasına karşı halk sağlığını korumak için bu geçici uygulamanın gerekli olduğu" ifade edildi.
Reuters haber ajansından David Shepardson imzalı haberde, CDC'de görevli bir veteriner olan Emily Pieracci ajansa yaptığı açıklamada; ‘’2020 yılından bu yana Covid-19 pandemisi sırısasında ABD’ye "ithal edilen ve hileli veya tahrif edilmiş kuduz aşısı sertifikaları sunulan köpeklerin sayısında önemli bir artış olduğunu" söyledi. Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde köpek aşılama programlarının büyük bir çoğunluğunun askıya alındığına veya iptal edildiğine dikkat çekti. Haiti ve Peru'da köpek aşılarındaki kesintilerin bir sonucu olarak artan sayıda köpek kuduz vakasından bahsetti. Pandemi tedbirlerinin havayolu uçuş programlarına etkisi sonucu, köpeklerin uzun süreler boyunca havayolu kargo depolarında tutulmasının hasta olmalarına ve bazı durumlarda köpeklerin ölümüne neden olduğunu söyledi.
Pieracci son olarak;
‘’Covid-19’un dünyadaki bu aşı programları üzerindeki etkisi göz önüne alındığında, kuduz manzaramızın gelecekte nasıl görüneceğinden gerçekten emin değiliz’’ dedi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ‘nin (CDC) köpek ithalatını askıya aldığı 113 riskli ülke arasında; Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya, Peru, Kenya, El Salvador, Guatemala, Beyaz Rusya, Afganistan, Suudi Arabistan, Pakistan, Ürdün, Ekvador, Küba, Malezya, Endonezya ve Nijerya gibi ülkeler bulunuyor.
Her yıl 59 bin kişi ölüyor
Kuduz hastalığının köpeklerde olan varyantı (köpek kuduzu) 2007 yılında ABD’de tamamen ortadan kaldırılmıştı. Ancak dünya genelinde pek çok ülkede hala yaygın olarak görülüyor, dünyada her yıl 59 bin kişi bu nedenle hayatını kaybediyor. Ölümler sadece semptomlar başlamadan önce yapılan aşı sayesinde önlenebiliyor.
ABD’de köpek kuduzu köpekten köpeğe geçmiyor ancak hala rakunlar kokarcalar ve yarasalar tarafından enfekte olabiliyorlar.
ABD’ye girişine izin verilmeyen köpekler;
Amerika Birleşik Devletleri'ne girişi reddedilen köpekleri uygun şekilde barındıracak birkaç merkez bulunuyor.
CDC'de görevli bir veteriner olan Emily Pieracci, ‘’CDC'nin New York JFK havaalanında köpekler için sadece bir karantina tesisi olduğunu ve tesislerin eksikliğinin havaalanı çalışanları ve köpekler için "güvensiz" koşullara yol açtığını’’ söyledi.
14 Temmuz 2021 itibariyle ABD'de geçici olarak yürürlüğe konulacak köpek ithalatını askıya alma uygulamasına ilişkin daha ayrıntılı bilgiye link üzerinden ulaşabilirsiniz; www.cdc.gov
CDC nedir?
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı, kamu sağlığı ve kamu güvenliğinin sağlanması konusunda çalışan bir birimidir.
Merkezi Georgia eyaletinde bulunan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri kamu sağlığı konusundaki ilerlemelere ve gelişmelere yönelik çalışmalar yapar. Enformasyon sağlayarak destek verir. Devletin diğer sağlık kurumları ve organlarıyla iş birliği içinde çalışmalarını yürütür.
Haber: Meryem AKTAŞ