ABD'nin İran'a silah ambargosunun uzatılmasını içeren karar tasarısı veto edild: BMGK

ABD tarafından, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan İran'a yönelik silah ambargosunun uzatılmasını içeren karar tasarısı Çin ve Rusya oylarıyla veto edildi.

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) bugün oylanan ABD’nin İran’a uygulanan silah ambargosunun uzatılmasını içeren yasa tasarısı Çin ve Rusya’nın red oylarıyla veto edildi.

2015 yılında 2231 sayılı BMGK kararıyla kabul edilen ambargo bu yıl Ekim ayında sona erecek. 
 
Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği veto kararlarına ilişkin;
BMGK'nın, ABD'nin İran'a Ekim ayında sona erecek olan silah ambargosunu uzatma kararını reddettiğini açıkladı, ABD'nin sunduğu tasarının, 2231 sayılı BMGK kararının çiğnenmesi anlamına geldiğini vurguladı.
 
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya’nın veto kararına ilişkin açıklamaları şöyle;
‘’Tahran'a kısıtlama getirme girişimlerine tutarlı bir şekilde karşıyız. Tahran'a bu tür kısıtlamalar getirme girişimlerine tutarlı bir şekilde karşı olduğumuz için de tasarıyı kabul etmedik.’’ 2015 yılında kabul edilen 2231 sayılı BMGK kararındaki İran'a ve İran'dan her silah sevkiyatını onaylama prosedürü, İran'ın kendi barışçıl nükleer programını geliştirme hakkıyla ilişkili değil ve başka herhangi bir koşulun parçasını oluşturmuyor. Bu karar, en başından beri geçici nitelikteydi, 5 yıl için yürürlüğe koyuldu ve uzatılması hiçbir zaman öngörülmedi.  
Nebenzya ayrıca;
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in BMGK daimi üyelerinin liderlerine yaptığı ‘’7'li Zirve’’ çağrısını hatırlatarak Putin’in çağrısının dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Partnerlerimizi bu teklifi dikkatlice incelemeye davet ediyoruz. Aksi halde gelirim tırmanmaya devam edecek ve çatışma riski artacak. Bundan kaçınmalıyız, dedi.