Almanya'dan İngiltere'yle Brexit süreci ve sonrasındaki ilişkilerle ilgili açıklama!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brexit süreci ve sonrasında Almanya-İngiltere ilişkilerinin nasıl olacağına ilişkin açıklama yaptı.

İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit tarihinin 30 Haziran 2019'a ertelenmesi talebinin ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel , Federal Meclis’te (Bundestag)  konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya Başbakanı Merkel Federal Meclis’te yaptığı konuşmanın önemli satırbaşları şöyle:
                                                                        
Brexit müzakereleri uzatılacak mı?       
 
Merkel konuşmasında, İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit tarihinin 30 Haziran 2019'a ertelenmesini talep ettiğine  değinerek şunları söyledi;
  ‘’İngiltere’nin AB’den ayrılmasının, öngörüldüğü 29 Mart'a 8 gün kala bu soruya hala kesin bir cevap verilmedi. Haftalardır bu konu bizi meşgul ediyor.'' "Bu konuyu Avrupa Birliğine üye 27 ülke ile bugün yoğun bir şekilde müzakere edeceğiz. Önümüzdeki hafta İngiltere Parlamentosu çıkış anlaşmasına olumlu oy verirse prensip olarak bu talebi yerine getirebiliriz. Ancak somut bir tarih olan 30 Haziran ile ilgili olarak Mayıs sonunda Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yapılacağını göz önünde bulundurmamız lazım. Avrupa Parlamentosu seçimlerinin geleceğini ve yasallığını dikkate almalıyız. Ancak kısa süreli bir uzatma üzerinde konuşulur."   
İngiliz Parlamentosu’nda çıkış anlaşmasına yönelik olumsuz sonuç çıkması-oylama yapılmaması söz konusu olursa;
  Başbakan Merkel çıkış anlaşmasıyla ilgili İngiliz Parlamentosu’nun oylama yapmaması veya oylama sonucunun olumsuz olması olasılığına ilişkin İngiltere’nin AB’den ayrılış tarihiyle ilgili tarihin açık tutulacağını dile getirerek,  "AB Konseyi'nin başka bir toplantı yapıp yapmaması konusunun açık tutulacağının’’ altını çizdi.    
Brexit süreci ve sonrasında Almanya-İngiltere ilişkileri nasıl olacak?
  Merkel, ‘’İngiltere’nin AB’den anlaşmayla ayrılması gerektiğine inandığı belirterek, Anlaşmanın AB’den kalacak 27 ülkenin, İngiltere’nin ve Almanya’nın menfaatine olacağını’’ dile getirdi. ‘’Almanya’nın  Brexit’ten bağımsız olarak İngiltere’yle yakın işbirliği içinde olacak, Anlaşmalı bir Brexit üzerinde çalışılmalı, Anlaşma sağlanamazsa anlaşmasız Brexit için de hazırlıklıyız’’ dedi.  
 
Avrupa silah endüstrisi ve ihracatı ortak projelerle geliştirilmeli
 
Merkel silah sanayii endüstrisinin, silah ihracatının küresel alanda Avrupa’da yapılacak ortak projelerle, silah sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Tüm bu ortaklıklar için de ortaklar arasında olması gerektiğini belirtti.