Almanya, Dünya'nın En Büyük Lityum Rezervine Erişim Hakkı Kazandı

Küçük bir alman şirketi, Bolivya'da bulunan dünyanın en büyük lityum rezervine erişim hakkı kazandı. VW, BMW ve Mercedes elektrik ile çalışan otomobiller için bu kaynağa ihtiyaç duyuyor.

Bolivya’nın And Dağları Bölgesinde yer alan bir tuz birikintisi, Alman otomobil üreticilerinin, elektrikli araç üretimiyle ilgili iddialı hedeflerini gerçekleştirebilmelerinde yardımcı olabilir. Güney batı Bolivya’da bulunan Salar de Uni tuz birikintisi dünyanın en büyük lityum rezervine ev sahipliği yapıyor. Yumuşak, gümüş-beyaz alkali mineral olan lityum, araç bataryalarının yapımında kritik bir öneme sahip.


Küçük bir Alman firması olan Advanced Clean Innovations (ACI) ile Bolivya’da devlete ait bir şirketle (YLB) kurduğu ortak girişim Salar de Uni tuz görülünü işletme hakkı kazandı. Böylelikle başta Avustralyalı, Kanadalı ve Çinli firmalar olmak üzere birçok ülkeden rakiplerini geride bırakmış oldu. Yıllık 25 milyon avro geliri olan ACI şirketi, lityum üreticileri arasında birinci lige yükselerek, ABD’den Albemarle ve Livent, Çin’den Tianqi ve Şile’den SQM gibi devlerin arasına katılabilir.


YLB-ACI ortak girişimi 300 milyon avro yatırım ile 2022 yılında 35,000-40,000 metrik ton lityum hidroksit üretmeyi planlıyor. Söz konusu miktarda üretim ile 800,000 elektrikli otomobil için 300km’ye kadar gidebilecek batarya üretilebilir.


Alman otomobil üreticileri, elektrikli araç üretimiyle ilgili Ar-Ge çalışmalarına her yıl milyarlarca avro kaynak aktarıyor.

 

Kaynak: Handelsblatt Today  web sitesinden tercüme edilmiştir.