Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu, son düzenlemelerle askerlik nasıl yapılacak?

Yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlikle ilgili çalışmalarını tamamlayan Milli Savunma Bakanlığı, askerlik sistemindeki son güncel düzenlemeleri kamuoyuyla paylaştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar askerlik sistemiyle ilgili yapılan son çalışmaları, bedelli askerlik ücreti, askerlik sistemindeki güncel düzenlemeleri ve son durumu düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı yeni askerlik sisteminde yer alan 5 seçeneği bir şeme üzerinden yayımladı. Belirlenen yeni bedelli askerlik ücreti de TL ve döviz cinsinden kamuoyuna açıklanarak, bedelli askerlik ücretinin her yıl memur maaş katsayısına göre değişeceği belirtildi.





Bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu?

Yapılan yeni düzenlemelerle  askerlik sisteminde uygulanacak bedelli askerlik ücreti 31 bin 343 Türk Lirası oldu. Bedelli askerlik ücreti  her altı ayda bir memur maaşlarına yapılan zam oranında artış gösterecek.
Yurtdışında yaşayanlar askerlik görevini bedelli olarak yapmak isteyenler için 2 bin Euro olan dövizli askerlik bedeli son düzenlemeyle 5 bin 113 Euro olarak güncellendi.


Yeni askerlik sistemi düzenlemesi kalıcı mı?

Yapılan çalışmaları ve askerlikteki yeni sistemi düzenlenen basın toplantısında kamuoyunun bilgisine sunan  Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuya ilişkin şunları dile getirdi:
 
“Burada birinci iş öncelikle risk, tehdit ve tehlikelere karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) etkinliğine, caydırıcılığına ve saygınlığına halel getirmeyecek şekilde fakat diğer taraftan da gençlerimizin eğitim, öğrenim ve mesleki ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir optimizasyona çalıştık.

Kalıcı ve öngörülebilir bir sistem olmasına gayret gösterdik. Her sene bazı hallerde gençlerimizin, anne babaların ‘Ne olacak, yarın ne çıkacak’ endişesine kapılmadan; gençlerimiz eğitimini, öğrenimini, meslek hayatını sürdürsün, mesleki planlamalarını yapsınlar, anne babalar çocuklarının geleceğiyle ilgili planlamasını yapabilsin şeklinde bir noktaya gitmeye çalıştık.
 
Bir yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde; her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların dağılımı şöyle olacak. Bedelli askerliğe ayrılacaklar. Yükümlü erbaş ve erler. Yedek astsubaylık. Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da yedek subaylık ve, Diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.”  
 
Lise mezunları ve sözleşmeli askerlik

Bakan Akar 6 ay sonra sözleşmeli askerlik ve maaş konusunda şu bilgileri verdi: ‘’Bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere ‘Kalmak ister misiniz?’ diye soracağız. Bu süre zarfında hem 1 ayda hem 5 ayda sadece harçlık alacaklar. Bu 6 ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir 6 aylık sözleşme yapacak. Bu maaşlı olacak. Gencimiz aynı görevde devam edecek fakat maaşlı olacak. Bu maaşlı süre, 6 ay bittikten sonra oradaki komutanların değerlendirmelerinde bu arkadaşımız, başarılı bulunduğu takdirde sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek. Ona müracaat edebilecek.’’

 
Önlisans (meslek yüksekokulu) mezunları temel eğitimlerinin ardından maaşlı olarak askerlik yapabilecek

Bakan Akar, Önlisans mezunu olan askerlik görevi yapacak gençlerin 2 ay temel eğitimin ardından 10 ay maaşlı olarak askerliklerini yapacaklarını ifade etti. Şunları söyledi:
 ‘’Sen mesleğinden kopma, o mesleğe devam edin. Bunun da bir karşılığı var’ diyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay temel askerlik sınıf eğitimi alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay süreyle maaş alacak. Bu 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek, isterse durum ve şartları, hakkındaki değerlendirmeler uygunsa gerekli sınavları geçtiği takdirde astsubaylığa geçebilecek.’’

 
Lisans ve Lisansüstü  temel eğitimlerinden sonra yedek subay olarak maaşlı askerlik yapabilecek

Lisans ve lisansüstü eğitimi görenler yedek subay olabilecek. İki ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklar. Lisans ve lisansüstü yedek subaylığa müracaat ettiler ama kadrolar doldu. İsterse bu arkadaşlarımız yedek astsubay olabilecekler.

 
Esnek model seçeneği

Bakan Akar eğitim durumuna göre uygulanacak esnek model uygulamasına ilişkin:
‘’Lisans ve lisansüstü, önlisans (meslek yüksekokulu) mezunların 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla burada esnek model uygulamak suretiyle geçişler var. Herkes sonuna kadar çalışabilir, kendini geliştirebilir. Buraya gelen erbaş, er ve uzman erler olduktan sonra gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız, belli şartlardan sonra subay olabilecek. Dolayısıyla sistem kendi içinde; bütünlük içinde sürekli dönecek.’’
 
 
 
Milli Savunma Bakanı Akar son olarak şunları dile getirdi:

‘’İsteyenlere subay ve astsubay olma imkânı tanıyarak, tesadüfi değil, göre göre, anlayarak, içine sindirerek ve de sistem onu tanıyarak, subay, astsubay ve uzman kitlesinin oluşturulmasına katkı vereceğiz.
Anlatmaya çalıştığım hususların tamamını Milli Savunma Bakanlığı web sayfasına koyacağız.
Sorular olursa tweet’lerle cevap vermeye gayret edeceğiz