Bitkisel gıda takviyesi, tedavi ilacı, vitamin, zayıflama ürünleri hakkında uyarı: TEİS

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası internet ortamı ve aktarlardaki bitkisel adı altında satılan ürünlere karşı uyardı.

TEİS Genel Başkanı "Halk arasında 'bitkisel ilaç' olan ürünler, kontrolsüz şekilde internet, aktar gibi yerlerde pazarlanmaktadır. Bu gibi ortamlardan bitkisel de olsa ilaç alıp kullanmayın"  dedi, zehir etkisi gösterebileceği konusunda uyardı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan kamuoyunu bilgilendirmek ve uyarıda bulunmak üzere yaptığı yazılı basın açıklamasında;

Yasal mevzuatta ismi ‘takviye edici gıda’, halk arasında ‘bitkisel ilaç’ olan ürünler, kontrolsüz, denetimsiz şekilde internet, aktar gibi yerlerde amaçları sadece para kazanmak olanlar tarafından pazarlanmaktadır. Bu gibi ortamlardan bitkisel de olsa ilaç alıp kullanmayın. uyarısında bulundu.  
Bu ilaçların sadece yetkili eczanelerden alınması ve eczacılar tarafından verilmesi gereken ürünler olduğunu vurgulayan Saydan, internet ve aktarlardan alımlara karşı uyararak;
  Özellikle son yıllarda vitaminler, zayıflama ilaçları ve bunların yanı sıra tedavi amaçlı birçok ürün bitkisel kökenli olması gerekçesinin arkasına sığınılarak her yerde kontrolsüz, denetimsiz, eczacısız vatandaşa satılıyor. Gelinen noktada halen zayıflama ilaçları internet gibi ortamlarda satılıyor ve yine bu süslü reklamlara inanan gencecik bedenler ölüm kalım savaşı veriyor, dedi.  
“Yasal mevzuatta ismi ‘’takviye edici gıda’’ halk arasında ‘’bitkisel ilaç’’ tabir edilen bu ürünler; Kontrolsüz, denetimsiz şekilde internet, aktar gibi yerlerde amaçları sadece para kazanmak olanlar tarafından pazarlanmaktadır. Bu gibi ortamlardan bitkisel de olsa ilaç alıp kullanmayın. Tüm bu ürünlerin internetten satışının engellenebilmesi için yasal tedbirler alınmasının yanı sıra vatandaşların bilinçli olması gerektiğini vurguladı.  
Zehir etkisi gösteriyor;

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan yazılı basın açıklamasında; İlaçların hepsi, bitkisel olanlar dahil kimyasal maddelerdir. İster bitkisel isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek, eczacılıktır. Bitkisel veya kimyasal her türlü ilaç, sadece eczane ortamında, eczacıların gözetiminde ve danışmanlığında alınıp kullanılmalı, dedi. Bu tür satışları yapanlara, internet teki satış platformlarına yasal yaptırımların ve cezaların artırılması, bu ürünlerin buralardan alınıp, kullanılmaması konusunda toplumsal farkındalığın artması gerektiğinin altını çizdi.

Bu bitkisel adı altında satılan her türlü ilacın dozunda ve yerinde kullanılmadığında, zehir etkisi gösterebildiği uyarısında bulundu.