"Bunu görmek istemeyenler tarihin yanlış tarafında yer alacaklar": COP25, Madrid

BM'nin 25.'sini gerçekleştirdiği COP25, 196 ülkenin katılımıyla ve ''harekete geçme zamanı'' sloganıyla Madrid'de başladı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP25), 196 ülkeden katılımcılar hazır bulundu.
 
13 Aralık’19 günü sona erecek olan zirvenin sloganı ''harekete geçme zamanı'' hedefi ise dünya genelinde küresel sıcaklık artışının 2 derecenin mümkün oldukça altında tutulması, fosil yakıt kullanımının azaltılarak yenilenebilir enerjiye geçilmesi.

Zirvede beyin fırtınası yapılacak konu ‘’Uluslararası ticaretin iklime zarar vermeden hangi kurallara göre işleyebileceği’’ sorusu. Paris İklim Anlaşması'nın yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve güncellenmesi tartışılacak, imza atan ülkelerin kurallara uyup uymadığı değerlendirilecek.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan ve ülkelerin ekonomisinde ağır mali kayıplara neden olan ''kuraklık, fırtına’’ gibi konular da gündeme alınacak.

Protestolar nedeniyle Şili'den, İspanya’nın başkenti Madrid'e alınan COP25'in açılış konuşmasını konferansın başkanlığını yürüten Şili Çevre Bakanı Carolina Schmidt yaptı.

Bakan Schmidt’in konuşmasının ardından, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres söz aldı.
 

Konferansa başkanlık eden ve açılış konuşmasını yapan Bakan Carolina Schmidt:
 
"Şili'de ve dünyada çevresel ve sosyal krizler yaşıyoruz. Bunları çözmek için toplum olarak bizi birleştiren değerlere dönmemiz gerekiyor.
 
‘’Harekete geçme zamanı’’ aslında bir slogan değil, ekonomik, sosyal ve aynı zamanda ahlaki sorumluluğu olan bir gerekliliktir, dedi.
 
 “Bunu görmek istemeyenler tarihin yanlış tarafında yer alacaklar” ifadeleriyle dünya liderlerine seslendi.
 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Konferans öncesi gazetecilere verdiği demeçteki açıklamalarını tekrar dile getirerek;

''Küresel ısınma geri döndürülemez bir noktaya yaklaştı. Geri dönüşü olmayan nokta uzakta değil, üzerimizden geçmek üzere. 

Doğaya karşı savaşımızın durması gerekiyor. İklim değişikliğine bağlı hava kirliliği 7 milyon insanın hayatına mal oldu.

İnsanlık doğaya karşı savaştı, şimdi karşı saldırı altında.

Küresel sıcaklıklar ve deniz seviyesindeki artışlar son beş yılda rekor kırdı. Okyanuslar asitlendi, buzullar eridi. Karasal ve deniz popülasyonu çeşitliliği tehdit altında.

Kuraklık ve doğal afetler alarm verecek bir hızla arttı’’ uyarılarında bulundu.