Cari hesaplardaki uzun ödeme süreleri özel şirketleri zorluyor: Finlandiya

Fin Girişimciler Derneği'nin ülkede faaliyet gösteren işletmelerle yaptığı son anket çalışması ve sonuçları haberimizde.

Fin Girişimciler Derneğince; ülkedeki 1056 şirket üzerinde yapılan son anket çalışmasına göre, Finlandiya'da faaliyet gösteren işletmelerin uzun ödeme sürelerini finansal bir dezavantaj olarak gördüğü ortaya çıktı.
 
Derneğin yaptığı son anket çalışmasının sonuçları şöyle:
  Şirketlerin üçte biri, müşteri şirketlerin son iki yıl içerisinde ödeme sürelerini uzattılar,   %35'den fazla şirket, müşteri ödemeleri için bir aydan fazla süre beklemek zorunda kaldı,    Ödeme sürelerini uzatan şirketler özellikle büyük şirketler oldu,   Şirketlerin ödeme sürelerini normal olarak değerlendirdiği sürenin; 30 gün olduğu ortaya çıkarken mevsimsel ticaret yapılan diğer sektörlerde, ödeme sürelerinin daha uzun olduğu görüldü,    Sanayi ve inşaat sektörlerindeki şirketlerin, ödeme sürelerinin en uzun olduğu ortaya çıktı.  
Yapılan çalışmada;
  10 kişinin altında işçi çalıştıran mikro şirketlerin %45'inin bir aydan fazla ödeme bekledikleri ve bunun büyük sorun oluşturduğu anlaşıldı,   Ülke mevzuatında; ödeme süreleri konusunda şirketlerin anlaşması durumunda, ödemelerin 30 günü aşabildiği görüldü.  
Ankete katılan ve ödeme sürelerinin 30 günü aştığını belirten şirketlerden;
  %42'si ödemenin uzayacağı konusunda müşterileri ile daha önceden anlaştıklarını ifade etti,   %56'sı ise müşterilerleriyle,  konuyla ilgili olarak bir anlaşma yapmadıklarını belirtiler.  

Kaynak:Turun Sanomat Gazetesi
Yayımlayan:Helsinki Ticaret Müşavirliği