Darbe girişimi: Venezuela

Venezuela'da ordu ve halk sokağa döküldü.


Venezuela hükümeti; muhalefet taraftarı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını duyurdu. Hükümet darbenin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı. 

Muhalif lider Juan Guadio, sosyal medya hesabı üzerinden halka yaptığı canlı yayınla bütün askerlere Maduro hükümetini devirmek için destek çağrısında bulundu.

Juan Guaido halka seslenere;  "Venezuela, siyasi bir çatışmaya gömüldü. Özgürlüğümüzü kurtarmak için birlikte sokağa çıkmamız gerekiyor" dedi, kendisini Venezuela'nın geçici devlet başkanı ilan etti. 

Guadio'nun çağrısını link üzerinden izleyebilirsiniz;
https://www.pscp.tv/w/1rmxPejBrvXKN

Guaido Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi, anayasadan alınan güçle Venezuela halkının desteğine güveniyorlar" dedi. 



Guaido, ülkenin başkenti Karakas'ta halka yaptığı çağrıda,  hükümetin yetkilerini üstlenmek için şiddete başvurmadan mücadele edeceğini vurguladı.



Öte yandan, Venezuela'nın Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello da halkı Başkanlık Sarayı'nda toplanya ve mevcut Devlet Başkanı Maduro'yu savunmaya çağırdı. 



Madura Hükümeti halkı ve orduyu sokağa çıkmaya çağırdı.

Savunma Bakanı Lopez, "Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız" dedi.
Venezuela Enformasyon Bakanı Jorge Rodriguez de küçük bir grup "askeri hainin" darbe başlatma çağrisina karşilik verildiğini söyledi.

Muhalif lider Juan Guadio ise; Maduro iktidarını sona erdirme yolunda son aşamaya geldiklerini duyurdu, orduya kendisini destekleme çağrısını yineledi. 
 

Ev hapsinde bulunan muhalif lider Leopoldo Lopez serbest bırakıldı

Ev hapsinde bulunan muhalif lider Leopoldo Lopez, serbestkalmasının ardından, Karakas'taki Generalisimo Francisco de Miranda "La Carlota" askeri üssü yakınlarında basın mensuplarına açıklamalarda bulunduğu sırada, destekçilerinden yoğun ilgi gördü.



Venezuela sokaklarından ajanslara gelen son görüntüler şöyle:






  Venezuela Devlet Başkanı Maduro'dan ilk açıklama TSİ 17:20 civarında geldi.

Maduro'nun ilk açıklaması;
"Ordu komutanlarıyla konuştum, bana ve anayasaya bağlıklıklarını bildirdiler" oldu.