Draghi: Orta Vadeli Görünümü Saran Belirsizlik Arttı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Frankfurt Avrupa Bankacılığı Kongresi'nde konuşma yaptı.

Draghi, Euro Bölgesi’nde ekonominin beş yıldır büyümekte olduğunu ve önümüzdeki yıllarda da büyümeye devam edeceğini söyledi.

Büyüme ivmesinde son dönemde görülen düşüş nedeni ile ortaya çıkan kaygılara değinen Draghi, büyümenin durması için bir neden olmadığını söyledi.

Merkez bankasının büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiklerini ekleyen Draghi, son iki çeyrekte verilerde görülen kötüleşme ile ilgili olarak iki temel etken olduğunu söyledi.

İlk olarak; 2018 yılının ilk yarısında hava koşulları ve endüstriyel faaliyetlerin birçok ülkede üretimi etkilediğini belirtti. Yılın üçüncü çeyreğinde ise; 1 Eylül tarihinde uygulanmaya başlanan yeni araç emisyonları standartları nedeni ile otomobil üretiminde önemli bir azalma olduğunu söyledi. Draghi bu etkenlerin geçici olduğunu da ekledi.

İkinci temel etken olarak ise küresel ticarette görülen zayıflamayı gösterdi. 2017 yılında %5.2 oranında büyüyen global ticaretin 2018 yılının ilk yarısında %4.6 büyüdüğünü söyledi. Küresel ticarette uzun vadeli bir yavaşlamaya şahit olduklarını ekledi.

Bu yavaşlamanın büyüme üzerindeki etkilerinin geçici veya daha uzun süreli olması hakkında ise risklere dikkat çekti.

Ticari belirsizliklerin artması ve özellikle korumacı politikalar nedeni ile Euro Bölgesi ihracat performansının kötü etkilenmesi durumunda büyüme ivmesinin daha uzun süre zayıf kalabileceğini söyledi.  

Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası ile ilgili olarak; Aralık ayında net varlık alımlarının sona ereceğini teyit eden Draghi, "Eğer şirketler büyüme ve enflasyon görünümü konusunda daha belirsiz hale gelmeye başlarlar ise, bu çekirdek enflasyonda beklenen toparlanma hızını ve bizim gelecekte görmeyi beklediğimiz faiz patikasını etkiler" dedi. Ve orta vadeli görünümü saran belirsizliklerin arttığını sözlerine ekledi.
 
Draghi’nin konuşmasının Avrupa Merkez Bankası’nın resmi internet sayfasında yayınlanan tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2018/html/ecb.sp181116.en.html