En tehlikeli yer kendi evleri: BM
Çocuk istismarı, çocuk tecavüzleri ve kadın cinayetleri 2019; Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Raporu ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açıkladığı veriler haberimizde.
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2019’un bu yılın ilk 6 ayında yaşanan çocuk istismarı, çocuk tecavüzleri, çocuk gelinler, kadın cinayetleri ve kadınlara yönelik aile içi cinayetlere ilişkin raporları açıklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi’nin Raporu’nda;
“Türkiye’de 2019’un ilk 6 ayında 100 kadın aile üyeleri tarafından öldürüldüğü, kadınlar için en tehlikeli yerin kendi evleri olduğu vurgulandı. Her 10 ülkeden sadece 4'ünün evlilik içi tecavüzü suç saydığını vurgulayarak, hukuki reform yapılması çağrısında bulunuldu. Kadın cinayetlerinin yüzde 60'ının aile üyelerinden biri tarafından işlendiği belirtildi. Dünya genelinde her gün 137 kadın aile fertlerinden biri tarafından öldürülüyor.
15-49 yaş arasındaki 5 kadından biri, eskiden veya şu anda birlikte olduğu partneri tarafından fiziksel şiddet veya cinsel istismara uğramakta. Rapora göre kadına yönelik şiddet ''her alanda ve ciddi seviyede''
Her 10 ülkeden sadece 4'ü evlilik içi tecavüzü suç sayıyor. Pek çok ülkede de tecavüzcü mağdurla evlenerek soruşturmadan kurtulabiliyor.
Tunus, Ürdün ve Lübnan'da benzer yasaların yürürlükten kaldırılmasının ardından Irak'tan Malezya'ya kadar pek çok ülkede kadınlar, ''tecavüzcünle evlen'' hukukunu bitirmek için baskı yapıyorlar.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Nepal, İngiltere ve Güney Afrika'nın da aralarında bulunduğu 50'den fazla ülkede kadına eşi tarafından tecavüz edilmesi suç sayılırken, Asya'nın büyük çoğunluğunda benzer yasal düzenlemelerin yapılması için kampanyalar yürütülüyor.
Birçok ülkede evlilik içi tecavüz suç sayılmadığı için buna ilişkin veriler toplanmıyor ama mağdurlara uygulanan toplumsal baskı nadir de olsa vakaların dile getirildiği ve ihbar edildiği anlamına geliyor.
Müslüman ülkelerde zorla da olsa, cinsel erişim hakkı nikahın bir parçası olarak görülüyor
Asya, Afrika ve Orta Doğu'da faaliyet gösteren 'Küresel İslam Aile Hukuku Projesi' üyesi Sharafeldin;
"Aile Hukuku'nda kadınlara kimle ve ne zaman evleneceklerini seçme, boşanma, kadınların aile kaynaklarına ulaşma hakları sağlandığı gibi bu konuda da kadınları korumak için bir politika reformu yapılması gerekiyor. Kadınlar, erkekler ve çocuklar bu asılsız yasalardan dolayı acı çekiyor ve toplumlar geride kalıyor" diyor ve ekliyor: Bu değişim sadece kadınlar için değil.’’
BM Kadın Birimi Genel Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka ise;
"Hukukta kadınlara yönelik negatif ayrımcılığın azalması konusunda büyük ilerlemeler görüyoruz ancak beklendiği üzere aile yasalarındaki değişim oldukça yavaş.
Aile içi şiddetin şaşırtıcı derecede yaygınlaştığını gösteren istatistikler, kadınlar için en tehlikeli yerlerden birinin evleri olduğunu gösteriyor" dedi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ‘nun 2019 Raporu’nda da;
Kadınlara ve çocuklara yönelik cinsel şiddet ve istismarın artarak devam ettiğine dikkat çekildi.
2019 yılının ilk 6 ayında 214, Haziran ayında ise 40 kadının öldürüldüğünü açıkladı.
Haziran’19 kadın cinayetlerinin 8’i şüpheli ölüm olarak kaydedildi,
21 kadının öldürülme nedeninin tespit edilemediğine dikkat çekildi,
40 kadından 2’sinin ekonomik bahaneyle, 9’unun boşanmak istemesi, barışma ya da arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi gerekçelerle öldürüldüğü belirtildi.
Platformdan yapılan açıklamada, “Şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürecek.” denildi.
Kadınlar en yakınları tarafından öldürüldü
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, en son yayınladığı Dünya Kadın İlerleme Raporu'nda kadınlar için en tehlikeli yerin kendi evleri olduğunu açıkladı.
Raporda kadın cinayetlerinin yaklaşık %60'ında, katilin aile üyelerinden biri olduğunu belirtiyor.
Türkiye’de platformun ulaştığı verilere göre 2019'un ilk 6 ayında, 100 kadın aile üyeleri tarafından öldürüldü.
İlk 6 ay öldürülen 214 kadının 63’ünün de kim tarafından öldürüldüğü tespit edilememiştir.
Haziran ayında öldürülen 40 kadının;
14’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi, 12’si evli oldukları erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si komşu, 1’i birlikte olduğu erkek, 1’i oğlu, 1’i eniştesi, 1’i ağabeyi, 1’i eski damadı, 1’i babası, 1’i de damadının ailesi tarafından öldürüldü.
Kadınlar en çok ateşli silahlarla öldürüldü
20’si ateşli silahlarla, 10’u kesici aletle, 1’i boğularak, 1’i darp edilerek öldürüldü. Ve ne yazık ki 8’inin nasıl öldürüldüğü tespit edilememiştir.
Kadınlar çoğunlukla evlerinde öldürüldü
Kadınların 25’i evinde, 3’ü yolda, 1’i parkta, 1’i arazide, 1’i arsada, 4’ü sokak ortasında öldürülmüştür. Öldürülen kadınların 2’si gölde, 1’i tarlada ve 1’i de dere yatağında cansız bedenleri bulundu. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.
Kadın İşsizliği Artıyor
Kadınların nafaka haklarına saldırılırken, kadın işsizliği her geçen gün artıyor. Mart 2019’da kadın işsizliği %12,9 dan %16,2 ye, genç kadın işsizliği %22,7 den %28,4 e yükseldi. kadınların şiddetten kurtulması, çalışma hayatına katılmasının önünü açılması için politikaların gündeme getirilmesi şart.
Diğer ülkelerdeki gelişmeler nasıl?
Japonya’da kadınlar işyerlerindeki toplu ayakkabı zorunluluğuna karşı KuToo (ayakkabı ızdırabı) akımını başlattı.
İsviçre'de 28 yıl aradan sonra ilk defa grev kararı alan kadınlar ülkenin 200 ayrı noktasında “İyi bir ücret, yaşamak için zaman ve saygı” diyerek sokaklara çıktı.
İngiltere'de reklamlarda erkekler ve kadınlarla ilgili cinsiyetçi kalıplar yasaklandı.
Çocuk istismarları devam ediyor;
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) çocuk yaşta evlenen erkeklere yönelik rapora göre dünyada erken yaşta evlendirilen kız ve erkek çocukların toplam sayısı 765 milyona yakın.
Acıbadem Suç ve Şiddeti Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oğuz Polat tarafından hazırlanan rapora göre son 13 yıllık sürede çocukta cinsel istismar suçları 10 kat arttı. Rapora göre 2006 yılında çocuklara yönelik cinsel istismar suçunda 2 bin 337 karar verilirken, bu rakam günümüzde 21 bin 518’i geçti.