FDA'nın ardından BioNTech ve Moderna'yla ilgili ikinci ''kalp kası, kalp zarı riski'' uyarısı yapıldı: AB

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin ardından Avrupa İlaç Ajansı Güvenlik Komitesi de BioNTech ile Moderna aşılarının kalp kası iltihabı ve kalp zarı iltihabına neden olabileceği uyarısında bulundu.

ABD’de Haziran ayı sonu itibariyle ülke genelinde uygulanan toplam 300 milyon doz aşılamanın sonrasında 1200 kişide, kalp kası iltihabı (miyokardit) ve kalp zarı iltihabı (perikardit) vakası tespit edilmişti.
 
Bunun üzerine Haziran ayı sonunda, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA): Pfizer-BioNTech ve Spikevax-Moderna aşılarına, yetişkinlerde ve gençlerde kalp kası iltihaplanmasına neden olabileceğine yönelik uyarı ekleneceğini duyurmuştu.  
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktör Yardımcısı Dr. Mariangela Simao ise;

Pfizer-BioNTech aşısının kalp kası iltihabına yol açtığına ilişkin verilerin incelemeye alındığını, bilimsel kanıtların elde edilmesi halinde, bu bilgileri paylaşacaklarını açıklamıştı.
 
Yapılan çalışmaların ardından, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Güvenlik Komitesi, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen Pfizer -BioNTech ve Spikevax-Moderna aşılarının yan etkilerine ilişkin hazırladığı raporu tamamlayarak, her iki aşıyla ilgili bilgileri güncelledi.
 
EMA Güvenlik Komitesi tarafından yayınlanan raporda:
  Comirnaty (Pfizer - BioNTech) ve Spikevax (Moderna) ilaçlarının çok ender olmakla birlikte, kalp kası iltihabı (miyokardit) ve kalp zarı iltihabına (perikardit) neden olabileceği belirtildi.   Avrupa Birliği’nde (AB) kullanılan 177 milyon doz Pfizer- BioNTech aşısında, şu ana kadar 145 kalp kası iltihabı ve 138 kalp zarı iltihabı vakasının tespit edildiği bildirildi.   Moderna aşısı uygulanan yaklaşık 2 milyon kişiden 19’unda kalp kası iltihabı (miyokardit) 19’unda da kalp zarı iltihabı (perikardit) vakası görüldüğü açıklandı.