G20 Zirvesinde Yeni NAFTA (USMCA) Anlaşması İmzalandı

Kanada, ABD ve Meksika arasındaki yeni ticaret anlaşması olan USMCA (US, Canada, Mexico) G20 liderler zirvesinde imzalandı.

ABD ve Kanada arasında serbest ticaret anlaşması ilk olarak 1 Ocak 1989 tarihinde imzalandı. Daha sonra Meksika ile de başlayan müzakereler sonucunda ABD-Kanada-Meksika arasında imzalanan NAFTA anlaşması 1 Ocak 1994 yılında yürürlüğe girdi.

2017 yılında ise ABD yönetimi, Kanada ve Meksika ile NAFTA’nın yenilenmesi hakkında görüşmelere başladı. Bu konuda Kanada ile bir süre sıkıntı yaşayan Trump yönetimi, Kanada’ya uygulanan ticari vergileri artırdı. Gerilimin yaz ayları boyunca yükseldiği müzakereler sonunda 30 Eylül 2018 tarihinde USMCA anlaşması şartları üzerinde uzlaşıldı.

Bugün ise; Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, ABD Başkanı Donald Trump ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau yeni NAFTA anlaşması olarak bilinen USMCA serbest ticaret anlaşmasını Buenos Aires’te yapılan G20 zirvesinde imzaladılar.



Resim kaynak: vox.com 


USMCA Anlaşması ile Neler Değişti?

Otomobillerin sıfır tarife ile serbest ticaretinin yapılabilmesi için; üretiminde kullanılan tüm ara mal ve hammaddenin %75’inin ABD, Kanada veya Meksika’da imal edilmiş olması gerekiyor. Eski NAFTA anlaşmasında bu oran %62.5’ti.

İşgücü Koşulları: Otomobillerin parçalarının %40-45’i, 2023 yılına gelindiğinde saatlik en az 16$ kazanan işçiler tarafından yapılıyor olacak. Ayrıca Meksika’da yönetim, işçilerin kendi haklarını koruyabilmeleri ve savunabilmeleri için her türlü gerekli yasa değişikliğini onaylayacak.

ABD’li çiftçiler için Kanada’daki süt ürünleri pazarına erişim kolaylaşacak. Bu madde, Trump ile Trudeau arasında restleşme sebeplerinden biri olmuştu.

 Fikri mülkiyet hakları ve dijital ticaret ile ilgili korumacı kurallar artırıldı.

Alüminyum ve çelik ürünlerinde ise mevcut tarifeler değiştirilmeyecek. ABD ile Kanada arasında tansiyonun yükselmesine sebep olan konulardan biri de alüminyum ve çelik ürünleri olmuştu.

Son olarak yeni anlaşmanın 6 yılda bir gözden geçirilmesine karar verildi.