G7 Liderler Zirvesi sona erdi, sonuç bildirisi yayınlandı: İngiltere

2021 dönem başkanı İngiltere'nin ev sahipliğinde, 11-13 Haziran'da gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi sona erdi, sonuç bildirisi yayınlandı.

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip 7 ülkenin liderlerinin bir araya geldiği, G7 Liderler Zirvesi  bu yılın dönem başkanı İngiltere’nin ev sahipliğinde, Cornwall'daki Carbis Koyu’nda  11-13 Haziran tarihlerinde düzenlendi. Zirve sonuç bildirgesinin yayınlanmasıyla tamamlandı. Bu yıl G7 başkanlığını yürüten İngiltere toplantıların, Cornwall-St Ives yakınlarında bulunan Carbis Bay Otel'de gerçekleşeceğini Ocak ayında duyurmuştu.

G7 UK 2021’in ana gündeminde, Covid-19’a karşı mücadele, gelecekte olası salgınlara karşı daha güçlü bir küresel sağlık sistemi, iklim değişikliği ve ticaret vardı.

G7 UK 2021’e hangi ülkeler katıldı? ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Kanada’nın liderleri, Avrupa Birliği'nden temsilciler ile Hindistan, Güney Kore ve Avustralya liderleri davet edildi.  
G7 Liderleri hangi konularda anlaşmaya vardı? Ekonomik toparlanma, ekonomik teşvik programları ve istihdam Serbest ve adil ticaret, rekabet, vergilendirme Küresel sağlığın korunması İklim krizi ve çevre sorunlarıyla mücadele İnsan hakları, cinsiyet eşitliği Küresel sorumluluk ve uluslararası eylem konularında fikir birliğine varılarak ortak kararlar alındı. 
G7 Liderler Zirvesi'nde; Çin’in artan nüfusuyla rekabet, iklim kriziyle mücadele, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında yoksul ülkelere daha fazla aşı yardımı (hibe) yapılarak bu ülkelere aşının ulaştırılması için gerekli lojistiğin de sağlanması, ekonomilerin iyileştirilmesine yönelik teşvik programlarının sürdürülmesi ve küresel pazarda adil bir vergi sistemi konuları toplantıların ana gündem maddelerini oluşturmuştu. Sonuç bildirisinde de genel olarak bu konularda sağlanan anlaşmalara ve alınan kararlara yer verildi.

Çin’in, Sincan Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri'ne uyguladığı insan hakları ihlallerine dikkat çekilerek, Çin’e temel insan hak ve özgürlüklerine saygı göstermesi çağrısında bulunuldu.  

Rusya’yla ilişkilerin istikrarlı bir şekilde sürdürülmesinde G7’nin çıkarları olduğu teyit edildi, Rusya da insan hakları ihlalleri ve siber saldırılar konusunda uyarıldı.

Küresel sağlığın korunması Küresel sağlığın korunması ve sürdürülebilmesi amacıyla salgın risklerine karşı işbirliğinin güçlendirilmesi, koordinasyonun artırılması, Olası salgın risklerine yönelik erken uyarı sistemlerinin oluşturulması, Sağlık ürünleri sektöründe üretim/imalat kapasitesinin artırılması konularında anlaşma sağlandı. Salgına ve/veya hastalıklara karşı güvenli ve etkili aşıların ve tedavilerin geliştirilmesi, test edilmesi için gerekli sürenin 300 günden 100 güne kadar düşürebilmesini hedefleyen bilimsel çalışmaların desteklenmesine karar verildi. Covid-19’un kökenlerinin incelenmesi amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yürütülecek, uzmanların liderliğinde, şeffaf ve bilimsel tam bir soruşturma yapılması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki 2022 yılı içinde, küresel ölçekte 1 milyar doz Covid-19 aşısı, ihtiyacı olan yoksul ülkelere hibe edilecek.  
Küresel ticaret, rekabet Adil bir küresel vergi sistemine ihtiyaç  duyulduğu vurgulandı. Gelecekte refahın korunabilmesi amacıyla, daha serbest, daha adil ve yeniden şekillendirilmiş bir ticaret sistemini savunmaya devam edileceği ifade edildi. Çin'in Yol ve Kuşak projesine karşı, Dünya İçin Daha İyisini Geri  İnşa projesiyle gelişmekte olan ülkelere altyapı ve enerji projeleri sunulacak. Çin'in, Doğu ve Güney Çin Denizleri’nde denetiminde tuttuğu adalarla ilgili kaygı duyulduğu, statükoyu tek taraflı değiştirme ve gerilimi artırma girişimlerine karşı çıkıldığı bildirildi. Rusya,  Batı'daki iş odaklarından fidye talep eden siber saldırıları durdurmak ve sorumlularına hesap sormak için harekete geçmeye ve topraklarında kimyasal silah kullanımını soruşturması konusunda çağrı yapıldı.  
Ekonomik toparlanma, istihdam Pandemi süresince ekonomilerinin desteklenmesi için 12 trilyon dolar maddi destek sağlayan G7 ülkeleri bundan sonra da ekonomilerini desteklemeye devam edecek. Yoksul ülkelerin ekonomik krizlerine yönelik müdahaleler yerine büyümelerine yardım ederek istihdam ve yatırımla toparlanmalarına yardımcı olacaklar.  
İnsan hakları, cinsiyet eşitliği Değişen dünyada demokrasi, özgürlük, eşitlik, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı gibi değerleri savunmaya devam edileceği vurgulandı. Küresel Eğitim Ortaklığı’na (GPE) en az 2.7 milyar dolar destek sağlanacağı, bu yardımla yoksul ülkelerdeki  40 milyon kız çocuğunun eğitime katılması ve eğitimlerine devam etmeleri amaçlandığı ifade edildi.
Çin ve Rusya’ya insan hakları ihlali uyarısı; Bildiride, ‘’Değerlerimizi teşvik etme kapsamında Çin'e özellikle Sincan bağlamında insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı gösterme çağrısı yapıyoruz’’ , Hong Kong için bu haklar, özgürlükler ve geniş çaplı özerklik Çin-Britanya Ortak Deklerasyonu ve Hong Kong Temel Yasası ile güvence altına alınmıştır, ifadeleriyle deklerasyon hatırlatıldı. Rusya'ya başka ülkelerin demokratik sistemlerine müdahale dahil istikrarsızlaştırıcı davranışlarını ve kötücül faaliyetlerini kesmesi, uluslararası insan hakları yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirmesi  konusunda daha önce yapılan çağrılar tekrarlandı.  
İklim krizi Karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya indirilmesi, en geç 2050 yılına kadar tamamen sıfırlanması hedefleniyor. Küresel ısınmanın +1.5 derece sınırının atlında tutulması amacıyla gerekli olan tüm adımlar atılacak. 2025 yılına kadar ortaklaşa bir biçimde kamu ve özel kaynaklardan yoksul ülkelere emisyonları azaltmaları için yılda 100 milyar dolar yardım yapılacak. Gelişmekte olan ülkelere kömür tüketiminden vazgeçmeleri çin mali yardımda bulunulacak, Kömür santrallerini terk etmeleri için 2.8 milyar dolara kadar finansman sağlanacak. Bio çeşitlilik kaybının 2030'a kadar durdurularak, durumun tersine çevrilmesi hedefleniyor.  
G7 Zirvesine katılan liderler;
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı (Şansölye) Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kraliçe II Elizabeth, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden. Avrupa Birliği'nden Charles Michael (AB Konseyi Başkanı), Ursula Gertrud von der Leyen (AB Komisyonu Başkanı) zirveye katılım sağladılar. 



Bildirinin tamamına link üzerinden ulaşabilirsiniz; https://www.g7uk.org/wp-content/uploads/2021/06/Carbis-Bay-G7-Summit-Communique-PDF-430KB-25-pages-3.pdf 

Zirveyle ilgili tüm detayları www.g7uk.org üzerinden öğrenebilirsiniz.