Kıbrıs'ta iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz, kararlıyız: AB
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ''AB'nin Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceğini '' açıkladı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Güney Kıbrıs (GKRY) ziyaretinde, Rum yönetimine tam destek mesajı verdi.
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’le görüşen von der Leyen, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü hiçbir zaman kabul etmeyeceğini açıkladı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in görüşmelerinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında von der Leyen, Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü hiçbir zaman kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, iki devletli çözüme ilişkin görüşlerini Türkiye’ye ilettiklerini belirtti. Rum yönetimine Birliğin yanlarında olduğunu dile getirerek tam destek verdi.
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: "Tekrar etmek isterim ki, iki devletli çözümü asla kabul etmeyeceğiz. Bu konuda kararlıyız ve birlik içindeyiz."
Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Anastasiadis'e hitaben "Avrupa Birliği’nin en değerli yanı birlik olmamızdır, 26 üye ülke olarak hepimizin yanınızda olduğumuzu bilmenizdir" dedi.
Ne olmuştu?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yönetimi, adada "eşit haklara sahip egemen iki devlet" modelini savunuyor.
Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ( AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti) ise ‘’iki toplumlu ve iki kesimli tek bir devletten oluşan federasyon" talep ediyor.
GKRY’nin adadaki federasyon modeli AB ve BM kararlarıyla desteklense de şu ana kadar sonuç alınamadı.
2017 yılında taraflar arasında yapılan son görüşmelerin tıkanmasının ardından, Türkiye bir daha adada federasyon modelini müzakere etmeyeceğini açıklamıştı.
Doğu Akdeniz sorunu;
Türkiye ve Güney Kıbrıs ilişkileri, son dönemlerde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de bulunan deniz sahasında enerji yatakları ve bunlar üzerindeki egemenlik haklarıyla ilgili tartışmalar nedeniyle gergin bir seyir izliyor. Yunanistan ve diğer bazı AB üyesi ülkeler de zaman zaman konuya mudahil olarak gerginliği artırıyor.