Kolera salgını nedeniyle OHAL ilan edildi: Yemen
Binlerce Yemenli koleraya yakalandı, onlarcası can verdi, ülkede insani kriz artarak sürüyor.
Dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen’de hastalıklar, can kayıpları, insani sorunlar da artarak devam ediyor.
Yıllardır siyasi istikrarsızlık ve iç savaş nedeniyle BM'in kaydettiği rakamlara göre 22 milyondan fazla insanın yardıma ve korunmaya ihtiyacı var.
Yemen’deki insani krizin boyutlar: Ülkede temiz su yok, temiz suya ve içme suyuna erişim mümkün değil, Yetersiz beslenme, İlaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik Sağlık personeli yetersiz sayıda, Temizlik ve hijyen koşullarını sağlama imkanı yok, Olumsuz koşullar, Kolera başta olmak üzere tüm salgın hastalıklara zemin hazırladı, 2019’un başından - 17 Mart 2019 tarihine kadar, ülkede 109 bin kişi koleraya yakalandı, 109 kişi hayatını kaybetti. Husiler’in kontrolündeki bölgelerde yaygın olan kolera salgınıyla, etkin müdahale için bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Cumartesi günü Sana'daki tüm okullarda kantinler, salgının önlenmesi amacıyla kapatıldı.
UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Geert Cappelaere ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Ahmed el-Manzuri tarafından daha önce kamuoyuna konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada: 2019'un başından bu yana Yemen'de kolera vakalarının hızlı bir şekilde artarak devam ettiği, 17 Mart tarihine kadar 109 bin kolera vakası kaydedildiği, Koleraya yakalanan 190 kişinin hayatını kaybettiğinin raporlandığı, kaydedilmişti. BM'ye göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de 22 milyondan fazla kişi yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor.
Son durum:
Suudi Arabistan’ın da içinde bulunduğu koalisyon güçlerine karşı savaşan Husilere bağlı Saba Haber Ajansı, hükümetlerinin Sağlık Bakanı Taha el-Mutevekkil’in ‘’ kontrollleri altındaki bölgelerde salgın haline gelen kolera ile mücadele amacıyla Olağanüstü Hal ilan edildiğini duyurdu.
İnsani krizi bu noktaya getiren süreç neydi?
Yaklaşık 5 yıldır Yemen’de siyasi istikrarsızlık ve iç savaş var. İç savaş sebebiyle çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetti. Ülke dünyanın en yoksul ülkeleri arasına gerilerken insani kriz de korkunç boyutlarda artarak devam etti.
İç savaşın tarafları ise: Husiler, Eylül 2014'ten itibaren ülkenin başkenti Sana ve bazı bölgelerin denetimini ele geçirdi. Hükümete ve Suudi Arabistan’ın da içinde olduğu koalisyon güçlerine karşı savaşıyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ve Yemen Hükümeti: 2015 yılından beri Husilere karşı Yemen Hükümeti’ne askeri ve siyasi destek veriyor.