Koronavirüsle mücadele sürerken ''Mavi Ölüm-H5N1'' salgını da başladı: Çin

Wuhan'dan yayılan yeni tip koronovirüs salgınıyla mücadele sürerken, Hunan Eyaletin'de ''H5N1'' virüsü salgını başladı.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları, akciğerde ağrı gibi belirtilerle başlıyor. Sonraki aşamada zatürre, solunum güçlüğü ve ölüme neden olabiliyor. Hücrelere yeterli oksijen gitmemesi sebebiyle vücut morarmaya başlıyor. Bu nedenle Endonezya’da kuş gribine  ‘’mavi ölüm’’ deniliyor.

Dünya genelinde bu güne kadar kuş gribinin görülmediği tek ülke Kazakistan oldu, Kazakistan Tarım Bakanlığı’ndan 23.10.2019’da yapılan açıklamada; Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) tarafından Kazakistan'ın kuş gribi görülmeyen ülke ilan edildiği duyurularak, ‘’Kazakistan'ın kuş gribi görülmeyen ülke ilan edilmesi, ülkenin tarım alanındaki ihracat potansiyelinin uygulanmasını sağlayacak, ülke ekonomisinin gelişmesini ve imajını olumlu etkileyecektir’’ denilmişti. Bakanlık başarının Tarım Bakanlığı ve veteriner kurumlarının sayesinde elde edildiğini vurgulamıştı.
Yangtze ve Han nehirlerinin kavşağında yer alan, Hubei eyaletinin yönetim merkezi ve en büyük şehri olan Wuhan’da başlayan, ülkeye ve tüm dünyaya yayılan ölümcül yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele eden Çin’de yeni bir salgın hastalık daha başladı.

Çin Tarım Bakanlığı tarafından salgına ilişkin yapılan kısa açıklamada; Çin’in bir salgından daha etkilendiği  duyuruldu. Hunan eyaletinde ‘’kuş gribi’’ olarak da bilinen ‘’H5N1’’ virüsü salgınının başladığı bildirildi. Yeni salgınla ilgili görülen vaka sayısıyla ilgili bilgi verilmedi.
En son nüfus verilerine (2014) göre Hunan Eyaleti'de  67,37 milyon kişi yaşıyor, MS 477'de açılan ve MS 497'de yapımı tamamlanan, Çin kökenli Kung Fu'nun merkezi kabul edilen ünlü Shaolin Tapınağı da bu eyalette bulunuyor, bu sebeple  bölgeye hem ülke içinde hem de turistik olarak ziyaretler yoğun.
 
 ‘’H5N1’’  olarak biline kuş gribi salgını; Kuş gribinin bilinen 15 ayrı türü var. Bunlardan üç tanesi insanlara da geçiyor. A/H5N1, A/H9N2,  H5N1. Virüsün H5N1 adındaki türü de diğerlerinde olduğu gibi insanlara enfekte olduğunda ölümcül olabiliyor. Virüs kaynaklı ölümcül bir salgın olan hastalık, tavuk, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlarda kitlesel ölümlere yol açıyor. Aslında bir hayvan hastalığı etkeni olan H5N1 virüsü, kanatlı hayvanlardan insanlara da geçiyor,  salgın artarak ve katlanarak hızla devam ediyor. Virüs dünyada ilk olarak 1997 ve 1999 yıllarında gündeme geldi. Kuş gribi salgını 1997'de ilk defa Hong Kong'da görüldü. Salgında yüzlerce insan A/H5N1 influenza virüsü ile enfekte oldu, 6 kişi hayatını kaybetti. 1999'da diğer bir yeni kuş influenza virüsü A/H9N2  yine Hong Kong'da görüldü. 10 Eylül 2008 tarihine kadar kuş gribi sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 245 oldu. En son 2009-2010 ve 2013-2014 yılları arasında salgın tekrar görüldü. Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası toplumun çabalarıyla salgın kontrole alınarak durduruldu, salgının önlenebilmesi için aşı geliştirildi. Ancak yine salgın sebebiyle çok sayıda insan enfekte olmuş, bir kısmı da hayatını kaybetmişti. Tüm bu süreçlerde kanatlı hayvanlarda ve kuşlarda virüsün varlığını sürdürerek, insanlara geçmesi,  virüslerin evrimleşerek değişmesi, dirençlerinin güçlenmesi, virüsün insanlara bulaşma yeteneklerini artırması ciddi bir sorun olmaya devam etti. Çin’de bugün (02.02 2018) tekrar, Hunan eyaletinde ‘’kuş gribi’’ olarak da bilinen ‘’H5N1’’ virüsü salgının başladığı duyuruldu.