Kuzey Denizi'nde dünyanın İLK yapay enerji adası inşa edilecek: Danimarka

Danimarka'daki tüm siyasi partilerinin onayıyla inşa edilecek dünyanın ilk yapay enerji adası, ülke tarihinin de en büyük inşaat projesi. Detaylar haberimizde.

Danimarka’da halen yürürlükte olan İklim Yasası gereğince, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonları 1990 yılı değerlerine göre %70 oranında azaltılacak. 2050 yılına kadar karbon-nötr bir ülke olmak hedeflenmekte.



Danimarka Hükümet’i geçtiğimiz 2020 yılında Kuzey Denizi'ndeki tüm yeni petrol ve gaz arama faaliyetlerinin sonlandıracağını duyurmuştu.



2026 yılında Kuzey Denizi’nde başlanacak dev projeye ülkedeki tüm siyasi partiler tarafından onay verildi.



Dünyanın ilk yapay enerji adasının kapsamı nedir?
Danimarka tarihinin en büyük inşaat projesi olan yapay enerji adası ilk etepta 18 futbol sahası büyüklüğünde inşa edilecek, daha sonra yapay enerji adası 3 kat daha büyütülecek. 

2026 yılında Kuzey Denizi’nde inşasına başlanacak projenin ilk aşamasında ülkede 3 milyon konutun elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.



Adanın yapımı kıyıdan 80 kilometre uzaklıkta olacak, 200 dev rüzgar tribüni için inşa edilecek. Adanın başlangıçta 3 gigavat enerji üretme kapasitesi sonrasında 10 gigavata çıkarılacak.

Yapay ada enerji üretiminin yanı sıra gemicilik, havacılık, sanayi ve ağır yük taşımacılığı gibi sektörlere yeşil hidrojen tedariki sağlayacak.
 
Ne zaman tamamlanacak?
Dünyanın en büyük ve ilk yapay enerji adasının inşasına 2026 yılında başlanacak, 2033’te tamamlanacak.
 
Yapay enerji adasının maliyeti kaç USD?
Toplamda 34 milyar Dolar’a malolacak projede hisselerin %51’i devlete ait olacak.
 
Hangi ülkelere enerji desteği sağlanacak?
Yapay enerji adasından elde edilecek elektrik enerjisinden Belçika, Hollanda ve Almanya'ya da verilmesi projenin planlanma aşamasında kayda alındı.



Danimarka Enerji Ajansı (DEA) tarafından duyurulan haberde Danimarka Enerji Bakanı Dan Jorgensen, projeye ilişkin şunları söyledi:

"Haritayı değiştiriyoruz. Bu karar, Danimarka'da ve dünyada yeni sürdürebilir enerjinin başlangıcını işaret ederken, iklim hedeflerinin gelişimini yeşil alanlar ile ilişkilendiriyor. Danimarka tarihindeki en büyük yapı projemiz, Kuzey Denizi’nde bulunan enerji merkezimiz olacaktır. Avrupa açık deniz rüzgarı için muazzam potansiyelin gelişmesine ve gelecekte diğer Avrupa ülkeleriyle işbirliğine büyük katkı sağlayacaktır.



Yeni bir alan enerjisinin şafağındayız. Danimarka, geçen yıl fosil yakıt çıkarımı için son tarihi belirledi. Bugün, geleceğimiz adına temiz enerjiye doğru kararlı bir adım atıyoruz. Avrupa Birliği Komisyonu, iklim nötralizasyonunu sağlamak amacıyla; 300 GW rüzgar enerjisinin 2050 yılına kadar üretilmesini hedefliyor.



Danimarka'nın 10 GW potansiyel üretim kapasiteli ve bu alanda dünyanın ilk rüzgar enerji merkezi, bu hedefe büyük bir katkıda bulunmaktadır. Proje tamamlandığında sadece Danimarka ile sınırlı kalmayan aynı zamanda Avrupalı komşu ülkelerin de yenilenebilir enerjiden bol miktarda faydalanmasını sağlayacağız."
 

Kaynak ve resimler: en-press.ens.dk/denmark