Limanların ekonomiye katma değer etkisi kaç milyon Avro: Belçika

Brüksel, Anvers, Gent, Ostende, Zeebrugge ve Liege Limanları ülkeye hangi sektörlerde, kaç milyon Avro katma değer sağlıyor?

Belçika Merkez Bankası, ülkedeki 6 limanda hem limanları ayrı ayrı değerlendirerek hem de sektörler bazda ülkeye sağladıkları katma değeri belirlemek üzere  ‘’ekonomik etki araştırması’’ yaptı.
 
Belçika Merkez Bankası’nın ekonomik etki araştırmasında yer alan limanlar; Brüksel Anvers Gent Ostende Zeebrugge ve Liege  
Toplam 6 limanın katma değeri 2017 yılında;  %7,3 oranında artarak 19,4 Milyar Avro’ya ulaştığı, 2012-2015 yılları arası yaşanan gerileme sonucunda istihdamın da tekrar artışa geçtiği, 2017 yılı itibariyle toplam 116.611 kişinin istihdam açıklandı.  
Liman bazında yapılan incelemede katma değerin; Anvers’te 662 Milyon Avro, Gent’te 518 Milyon Avro, Zeebrugge’de 32 Milyon Avro, Ostende'de 17 Milyon Avro  ve  Brüksel’de 115 Milyon Avro değerinde artış kaydedildiği. Liege limanının katma değeri  ise 28 Milyon Avro değerinde düştü.  
Sektör bazında yapılan incelemede katma değer artışının;  Anver’te kimya sanayisinin, Gent ve Ostende’de demir çelik sanayisinin, Zeebrugge’de liman tesisleri ve deniz dibi tarama faaliyetlerinin, Brüksel’de lojistik sektörlerinin gelişmesinden ve
Liege Limanı’nda yaşanan düşüşün ise enerji sektörünün gerilemesinden kaynaklandığı açıklandı.
 

(Kaynak: Belçika Merkez Bankası)