Mahkemeye taşınan Sofya Havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyum belli oldu: Bulgaristan

İmtiyaz prosedürüne itiraz eden TAV Havalimanları Holding A.Ş'nin de aralarında bulunduğu 3 konsorsiyumun mahkemeye başvurduğu ihalede nihai karar verildi.

Mayıs 2019’da Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanlığı Sofya Havalimanı imtiyaz ihalesi çerçevesinde yapılan beş başvurunun, tamamını ihale şartlarını taşıması sebebiyle kabul etmişti.


 
‘’Sofya Havalimanı İmtiyaz İhalesi’’ şartları ne idi? KDV hariç olmak üzere, minimum 550 milyon Leva ihale ön ödemesinin yapılması, Her yıl en az 15 milyon Leva veya toplam gelirlerin % 10’u kadar ihale bedeli ödenmesi, Yapılacak yatırımların en az 600 milyon Euro olması, Operatör seçiminde ihale bedelinin ağırlığı % 55, teklifin teknik özelliklerinin ağırlığı ise % 45 olacak şekilde oranlanması, devletin ihaleye ilişkin koyduğu en önemli şartlardandı.  


 İhaleye hangi konsorsiyumlar  katıldı? Manchester Airports Group, Münih Havalimanı – Meridiam Fonu Ortaklığı, Kopenhag Havalimanı - Sauerwein & Schaefer Bau Partnerliği,  Fraport, Aéroports de Paris Group - ТАV konsorsiyumu.

 
İhaleye en yüksek teklifi kim verdi?
Havalimanının imtiyaz ihalesinde en yüksek ihale bedeli teklifini, Fransız-Türk Konsorsiyumu sundu.  Aéroports de Paris Group - ТАV konsorsiyumu; yıllık ihale bedeli olarak 32,8 milyon Euro ödeyeceklerini ve  903 milyon Euro büyüklüğünde yatırım yapacaklarını taahhüt ettiler. Teklifte toplam yatırımın 469 milyon Euro’luk bölümünün  yeni alt yapıya,  geri kalan tutarın da bakım maliyetlerinde kullanılacağı belirtildi.

 
İhale nasıl sonuçlandı?
14 Kasım 2019 sonuçlanan ihaleyi Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanlığı’nın Meridiam Eastern Europe Investments SAS fonu ve Flughafen München havaalanı operatöründen oluşan Fransız-Alman konsorsiyumu “Sof Connect” kazandı.
 
Katılımcılar ihale sürecinde neden mahkemeye başvurdu?
İhaleyi kazananın açıklanmasının ardından TAV Havalimanları Holding A.Ş’nin de aralarında bulunduğu imtiyaz prosedürüne katılım sağlayan üç aday ilk olarak Rekabet Kurumu Komisyonu’na itiraz etti.



Komisyona başvurularından olumlu dönüş alamamalarının ardından ihale kararına mahkemeye başvurarak itiraz ettiler.

Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararı;
Mahkeme Rekabeti Koruma Komisyonu’nun ihale kararını onaylamasının ardından, Yüksek İdare Mahkemesi’de ihalede alınan kararı onaylandı. Mahkeme kararıyla, ihaleye teklif sunan 3 katılımcının mahkemeye itirazı da reddedilmiş oldu.


 
Sofya Havalimanı İmtiyaz İhalesi’ni kazanan konsorsiyum;
Mahkeme kararının ardından, Meridiam Eastern Europe Investments SAS fonu ve Flughafen München havaalanı operatöründen oluşan Fransız-Alman konsorsiyumu “Sof Connect” oldu.
 
 

Kaynaklar:www.segabg.com / www.capital.bg / Sofya Ticaret Müşavirliği