Maske ve sokağa çıkma yasağı kararlarının ardından gece kulüpleri de açılıyor: Fransa

Açık alanlarda maske zorunluluğunun kaldırıldığı Fransa'da, sokağa çıkma yasağının sona ermesinin ardından, 15 aydır kapalı olan gece kulüpleri de açılıyor.

Fransa’da ülke genelinde alınan pandemi tedbirleri, ulusal düzeyde ilk olarak 19 Mayıs'ta azaltılmaya başladı.

Ülke genelinde kademeli normalleşme kapsamında yiyecek içecek işletmeri (restoranlar, barlar, kafeler) uzun süre kapalı kalmalarının ardından bu tarihte tekrar açılmıştı.

Salgına karşı alınan tedbirlerin ardından, vaka sayılarındaki düşüş Fransa Hükümeti'nin kademeli normalleşme adımlarını da hızlandırdı.

Fransa Başbakanı Jean Castex, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Ülkede salgının durumu umduğumuzdan daha hızlı şekilde iyileşiyor" ifadeleriyle vaka sayılarındaki düşüşten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Başbakan Jean Castex’in açıklamalarından satırbaşları şöyle; Fransa’nın hiçbir bölgesinde salgın açısından endişeli olacağımız bir durum bulunmuyor. Bugüne kadar 30 milyondan fazla kişiye ilk doz Covid-19 aşıları yapıldı. Son 7 gün ortalama günlük vaka sayısının 3 bin 200'e düştü. Ağustos ayı sonuna kadar 35 milyon kişiye iki doz aşı uygulamayı hedefliyoruz. Kalabalığın oluştuğu durumlar, statlar ve pazar yerlerinin dışındaki tüm açık alanlarda maske zorunluluğu 17 Haziran (bugün) itibariyle kaldırılacak. Kapalı alanlarda maske takmaya devam edilecek. 23.00-06.00 saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılacağı tarih 10 gün öne alındı. Sokağa çıkma yasağı 30 Haziran yerine 20 Haziran'da sona erecek.  
Başbakan Jean Castex’in dün düzenlediği basın toplantısının ardından bugün Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran da 2020 Mart ayından bu yana 15 aydır kapalı olan gece kulüplerinin açılacağını açıkladı.

UMIH (Fransa Otelcilik Sanayi ve Ticaret Birliği) tarafından açıklanan verilere göre, ülke genelinde alınan Covid-19 tedbirleri nedeniyle kapalı kalan 100 gece kulübü iflas etti.  Fransa’da toplam 1600 gece kulübü bulunuyor.

Sağlık Bakanı Olivier Veran:
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu ayın başlarında gece kulüpleriyle ilgili kısıtlama kurallarında güncelleme yapılacağını söylediğini hatırlatarak, Fransa’da pandemi tedbirleri kapsamında, salgının önelenmesine yönelik alınan tedbirler kapsamında geçtiğimiz 2020 yılı Mart ayından bu yana, 15 aydır kapalı olan gece kulüplerinin Temmuz ayında açılacağını duyurdu.

Bakan Veran;
Hükümetin yeniden açılış için güvenlik protokolleri üzerinde çalıştığını ve çalışmaların tamamlanmasının ardından, ayrıntıların gelecek hafta açıklanacağını söyledi.