Nükleer silahların kullanılma riski son 74 yılın en yüksek seviyesinde: BM

BM Genel Sekreter Yardımcısı Izumi Nakamitsu, ulusal stratejilerde nükleer silahların öneminin arttığı ve nükleer silahların kullanılma riskinin Soğuk Savaş'tan bu yana ''en yüksek'' seviyeye ulaştığı uyarısında bulundu.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Izumi Nakamitsu, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nda video konferans yoluyla yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulundu.
 
BM Genel Sekreter Yardımcısı Nakamitsu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle; Ulusal stratejilerde nükleer silahların öneminin arttı. Nükleer silahların kullanılma riski Soğuk Savaş’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.   Bir nükleer silahın kasıtlı hareket, olay veya yanlış hesaplama sonucu kullanılma riski Soğuk Savaş’tan bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.   Bu durum ve olasılıklar Birleşmiş Milletler’i (BM) kaygılanmaktadır.   Mevcut durumun nedenleri, çok kutuplu nükleer düzenin hızlandırılması, bölgesel gerilim ve silah yarışması.   Diyalog eksikliği ve şeffaflıkta düşüş gözlemliyoruz.  Silah kontrol rejimi bozulmaya devam ediyor.   En büyük tehlike, taraflardan gelen sinyallerin yanlış algılanması ve eskalasyonun artması riskidir.   Nükleer riskleri ortadan kaldırmak için en iyi çözüm bu tür silahların ortadan kaldırılmasıdır.  
Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan açıklamada;
2020 yılında dünya genelinde konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı sayısının arttığı ve toplam rakamın 3 bin 720’ye yükseldiği,  2021 yılının başından itibaren konuşlandırılmış füze sayısının artmaya devam ederek 3 bin 825’e çıktığı duyurulmuştu.

Açıklamada;
Soğuk Savaş sonrasında gözlemlenen nükleer silah azaltma eğiliminin son yıllarda durduğu ifade edilerek, toplam nükleer başlık sayısının Stratejik Saldırı Silahlarının Yasaklanması Anlaşması’nın (START-3) şartlarına uymadığı belirtilmişti.
 
START-3 anlaşması;
ABD ve Rusya arasında 8 Nisan 2010’da Praq’ta imzalanan anlaşma, 5 Şubat 2011'de yürürlüğe girmişti.



Bu yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden arasında varılan anlaşmayla 5 yıl süresi uzatılan STARt-3 Anlaşması’nın 5 Şubat 2026'ya kadar sürmesi bekleniyor.

Soğuk Savaş;
İkinci Dünya Savaşı sonrasında  dönemin iki süper gücü olan ABD liderliğindeki Batı Bloğu (NATO kuvvetleri) ve SSCB (Sovyetler Birliği) liderliğindeki Doğu Bloğunun ülkeleri arasında 1947'den 1991'e kadar süren uluslararası siyasi, jeopolitik ve askeri gerginlik.Tarihçiler tarafafından tam olarak fikir birliği sağlanamamış olsa da 1947 yılında Truman Doktrini ile başladığı ve 1989 yılında Doğu Avrupa'da komünizm rejimlerinin ve 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile sona erdiği kabul ediliyor.

44 yıl süren dönemin Soğuk Savaş olarak adlandırılmasının nedeni ise her iki tarafın da birbirlerine karşı direkt olarak savaş ilan ederek savaşmaması, savaşların birbirlerinin bölgesel olarak desteklediği vekalet savaşları yoluyla yapılması.