OECD: Türkiye'de Yatırımcı Güveninin Yeniden Tesis Edilmesi Önemli
OECD Türkiye için ekonomik görünüm raporunu yayınladı. 2018 yılının ikinci raporunda 2019 yılı için büyüme beklentisi aşağı çekilirken enflasyon ve işsizlik oranı beklentileri yükseltildi.
OECD, Türkiye için 2018 büyüme beklentisini %3,2'den %3,3'e yükseltirken, 2019 büyüme beklentisini %0,5'ten -%0,4'e indirdi ve 2020 yılı büyüme beklentisini %2,7 olarak belirledi.
2019 yılı büyüme beklentisini %10,3’ten %12,7’ye yükseltti.
Raporda; para politikası ve mali politikalar ile iş dünyası, hane halkları ve yatırımcı güveninin yeniden tesis edilmesinin önemli olduğu belirtildi. Ayrıca merkez bankasının enflasyon hedefine ulaşabilmesi için sıkı para politikalarına devam etmesi gerektiğine ve bu konuda bağımsızlığının önemine dikkat çekildi.
Yatırımcı güveninin yeniden sağlanması durumunda ekonominin daha hızlı iyileşebileceği ve büyümenin daha güçlü olabileceği ifade edildi. Tersi durumda ise büyümenin beklenenden daha zayıf olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu. Enflasyon beklentilerini de yükselten OECD, yüksek enflasyonun kur üzerinde de baskı yaratacağını belirtti. OECD, 2019 yılı TÜFE beklentisini %10,6’dan %19,5’e yükseltti. Aynı yıl için çekirdek TÜFE beklentisini ise %8,9’dan %19,7’ye çıkardı.
Raporun sonunda, Türkiye’nin küresel finansal koşullarda görülen sıkılaşmaya karşı kırılgan olduğu ve bu kırılganlığın daha yüksek borçlanma maliyetlerine, kurda daha fazla istikrarsızlığa ve dış fonlamada sorunlara yol açabileceği ifade edildi. Bunlara ek olarak; Türkiye’nin yakın çevresindeki jeopolitik risklerin de yatırımcı güveni ve dış ticaret üzerinde etkileri olabileceği yazıldı.