Önümüzdeki 10 yıla damgasını vuracak küresel ''Büyük Buhran'' kapıda: IMF

IMF Başkanı Georgieva artan işsizlik ve toplumsal eşitsizlik nedeniyle tüm dünyayı yeni bir ''Büyük Buhran'' beklediğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Peterson Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada önemli uyarılarda bulundu.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva’nın konuşmasından önemli satırbaşları şöyle; Son 20 yılda gözlemlenen ülkeler arasındaki eşitsizliğin azalmasına rağmen, farklı toplum grupları arasındaki eşitsizlik belirgin bir şekilde arttı. Bunun örneklerinden biri,  İngiltere’deki  %10’luk kesimin, nüfusun en yoksul yarısının toplam varlığına denk düşen zenginliği kontrol etmesi. Benzer durumlar,  Almanya ve Fransa’nın da dahil olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün diğer ülkelerinin yanı sıra ABD, Avustralya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde de gözlemlenmektedir.  
Artan eşitsizlik; Ekonomik büyümeyi engelliyor,  popülizm ve siyasi istikrarsızlığı körüklüyor. Bu kaygı verici eğilim, teknolojik gelişim ve entegrasyonun ilk önce Yaldızlı Çağ’a daha sonra Kükreyen Yirmili’ye ve son olarak da Büyük Buhran’a yol açan 20. yüzyılın başlarındaki durumu hatırlatıyor.  
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva’nın konuşmasında değindiği; Yaldızlı Çağ, 19. yüzyılın sonunda ABD'nin hızla gelişip yükseldiği ekonomik büyüme dönemi. Kükreyen Yirmili, Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin ardından, ekonomik ve kültürel refahın 10 yıllık dönemiydi. Bu dönem 1929'da borsaların çöküşüyle sona ermişti. Büyük Buhran: 1929’da borsaların çökmesiyle, dünyanın en büyük küresel ekonomik krizlerinden biri kabul edilen Büyük Buhran dönemi başlamıştı.  
IMF Başkanı Georgieva  şu an mevcut durumun;
İklim krizi ve artan korumacılık politikası nedeniyle daha da karmaşıklaştığına dikat çekti. Tüm bunların sonucu olarak küresel finansal piyasalardaki istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluğun önümüzdeki on yıla damgasını vuracak Büyük Buhran’a neden olacağı konusunda uyardı.