Polis sokağa çıkan göstericilere ateş açabilecek: Fransa

Sarı Yelekliler, Macron yönetiminin yasaklarına ve çağrılarına rağmen bu hafta sonu yine sokaktalar.

Fransa’da zor ekonomik koşullarının iyileştirilmesi ve ülkedeki zamları protesto etmek için sokağa çıkan Sarı Yelekliler, 4 aydır protestolarına ve yürüyüşlerine devam ediyor. ekonomik şartları, akaryakıt ve diğer zamları Macron yönetimini protestolarına devam ediyorlar.

Hükümetin açıkladığı resmi rakamlara göre;

Sarı Yelekliler’in gösterilerinde şu ana kadar 11 kişi hayatını kaybetti, 2 binden fazla kişi yaralandı, 8 bin 400'den fazla kişi gözaltına alındı, 2 bine yakın kişi de hapis cezasına çarptırıldı. Geçtimiz hafta yapılan gösterilerde  192 kişi gözaltına alındı, 17'si polis olmak üzere 42 kişi yaralandı.


Gösterilere müdahale eden güvenlik güçlerine ateş açma yetkisi yerildi

Franceinfo radyosuna açıklama yapan ve The Independent gazetesinde de yer alan haberlere göre Fransız General Bruno Leray konuya ilişkin şunları söyledi:

Güvenlik güçleri kendi yaşamları ya da korudukları kişilerin yaşamları tehlikeye girerse, ateş açabilirler, Gösteriler esnasında düzenin ve asayişin sağlanması amacıyla 5 bin polis Paris’te bu hafta sonu gerçekleşecek olan Sarı Yelekliler’in  eylemlerinde  görevlerinin başında olacaklar, Görevli güvenlik güçleri gösteriler esnasında korudukları kişilerin ve/veya kendilerinin hayatlarının tehlikeye girmesi söz konusu olursa ateşli açabilecekler.


Macron yönetimi tüm gösterileri yasaklamaya hazırlanıyor;

Fransa Başbakanı Edouard Philippe'nin  ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Sarı Yelekliler’in ülkede düzenledikleri tüm gösterilerine yasak getirileceğini açıkladı.

Fransız polisi ise;  Champs-Elysees,  Arc de Triomphe Bulvarı ve civarındaki sokalar, Elysee Sarayı Ulusal Meclis civarında yapılmak istenen gösterilere izin verilmeyeceğini, göstericilerin bu bölgelerden uzak tutulacağını duyurdu.


Geçen hafta göstericilerle polis arasında yaşananlar;
 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron yönetiminin politikaları, ekonomik zorluklar ve zamlar sebebiyle Sarı  Yelekliler ülke genelinde sokağa döküldü. Fransa polisi,  Paris'te göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederek göstericileri dağıtmaya çalıştı, göztericiler taş ve şişe atarak karşılık verdi. Champs-Elysees Caddesi civarındaki  bir bankada yangın çıkmış, yangın sebebiyle 2’si polis olmak üzere 11 kişi yaralanmıştı. Yine aynı cadde üzerinde,  göstericiler bazı polis barikatlarını ateşe vererek,  bazı mağaza ve restoranları yağmalamışlardı.