Rusya'ya uygulanan yaptırımların süresi uzatıldı: AB Konseyi

Avrupa Birliği Konseyi, Rusya'ya uygulanan yaptırımların süresini uzattı, Rusya Dışişleri'nden AB kararına ilişkin açıklama yapıldı.

Avrupa Birliği Konseyi, Rusya’ya uygulanan yaptırımların süresinin uzatılması kararı aldı.

Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya bağlanmasının ardından AB tarafından yürürlüğe konulan yaptırımların süresi , Konsey tarafından bir yıl daha uzatılarak 23 Haziran 2021’e kadar uzatıldı.

AB Konseyi’nin yaprırımların bir yıl daha uzatılması kararının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşbirliği Dairesi Direktörü Andrey Kobrinets basına açıklama yaptı.
 
Kobrinets, AB Konseyi’nin kararına ilişkin açıklamasında; “Yaptırımlar düzenli olarak uzatılıyor, bunda yeni bir şey yok. Karar Moskova için şaşırtıcı değil. Yaptırımlarla yaşamayı öğrendik’’ dedi.  
Geçtiğimiz ay (26 Mayıs'20) ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell  de  Kuzey Akım 2’ye karşı ABD tarafından uygulanması öngörülen yeni yaptırımlarla ilgili Alman Handelsblatt gazetesine röportaj vermiş: “Yeni yaptırımlar her iki partinin (Cumhuriyetçiler ve Demokratlar) de desteğini alıyor. Seçim kampanyasına rağmen, yasama süreci hızlı bir şekilde işleyebilir” demişti.  
Öngörülen yaptırımlarla ilgili detay vermeyen Büyükelçi Grenell;

Rusya’ya uygulayabilecekleri yaptırım olasılıklardan birinin, boru hattının teknik bakımını sağlayan şirketlere para cezası verilmesi olabileceğini ifade etmişti.

Gelişmelerin ardından ABD, geçtiğimiz Aralık ayında Kuzey Akım-2  projesine yaptırım uygulamaya başlamış; Boru döşeyen inşaat şirketlerinin çalışmalarını derhal durdurmalarını istemiş, bunun üzerine  İsviçreli Allseas şirketi, Kuzey Akım 2 ‘nin gaz boru hattı inşaatını askıya aldığını duyurmuştu.  
Kuzey Akım-2 projesi;
Yıllık toplam kapasitesi 55 milyar metreküp olan iki doğalgaz boru hattının, Rusya üzerinden Almanya'ya,  buradan Baltık Denizi'nin altından döşenmesini öngörüyor.
 
ABD projeye neden karşı çıkıyor?
Avrupa ülkelerine kendi sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ihracatını yapmak isteyen ABD, Kuzey Akım-2 projesine karşı çıkıyor. ABD’nin yanısıra Ukrayna ve bazı Avrupa ülkeleri de ticari nedenlerle ve/veya müttfefik ilişkilerinde kaynaklı olarak projeye karşı çıkıyorlar.