Tüm devlet kurumları WhatsApp'ın güvenli olmadığı konusunda uyarıldı: Almanya

Tüm devlet kurumlarına gönderilen mektupta, devlet yetkilileri WhatsApp kullanmamaları konusunda uyarıldı.

Almanya’da federal yetkililer tarafından  tüm devlet kurumlarına gönderilen mektupta yetkililer WhatsApp kullanmamaları, uygulamadan gönderilen her mesajda, Facebook tarafından iletilen meta verilerin elde edildiği konusunda uyarıldı.

3 Mayıs 2009'da piyasaya sürülen WhatsApp, akıllı telefonlar için geliştirildi, web uygulamasıyla bilgisayarlardan da kullanmak mümkün, uygulama ayrıca platformlar arası çalışma özelliğine de sahip.

Dünyanın en çok kullanılan ve dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan anlık mesajlaşma ve arama uygulaması olan WhatsApp, 10 yıl önce Ocak 2010 itibariyle tüm dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı,  bu süre içinde zaman zaman yapılan güncelleme ve eklenen yeni hizmetlerle geliştirildi. 

Tüm dünyada en çok tercih edilen, popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp 4 Şubat 2004'te kurulan Facebook bünyesinde yer alıyor. 

Alman basınında geçtiğimiz günlerde gündeme alınan haberde,  Almanya Federal Veri Koruma Komiseri Ulrich Kelber’in tüm devlet kurumlarına gönderdiği mektupta federal yetkilileri WhatsApp mesajlarının güvenli olmadığı ve uygulamayı kullanmamaları konusunda uyardığı belirtildi.
 
Facebook’a ait olan WhatsApp federal yetkililer tarafından kullanılmamalı;
Almanya Federal Veri Koruma Komiseri Ulrich Kelber konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Her seferinde mesaj gönderildiğinde WhatsApp, Facebook tarafından iletilen meta verileri elde ediyor” uyarısında bulunarak, federal yetkililerin WhatsApp kullanmamaları gerektiğinin altını çizdi.
 
Kelber ayrıca;
Şirketin IP adresine, konum bilgilerinin verilerine, akıllı telefon ve işletim sistemi hakkındaki bilgilere veya mesajın gönderildiği tarih ve saat bilgilerine ulaşabileceğini, uzmanların ise bu bilgiye göre iş, mali durum, hobiler ve hastalıklar gibi bilgileri de dahil ederek kullanıcı profili oluşturabileceğine dikkat çekti.
 
WhatsApp tarafından Almanya Federal Veri Koruma Komiseri Ulrich Kelber’in iddialarına ilişkin yapılan açıklamada;

“Mesajların sadece birbirileri ile mesajlaşan kişiler tarafından okunabildiğini, WhatsApp’a Facebook ya da diğer kişilerin mesajlara erişimi olmadığını ifade etti. WhatsApp, mesajları varsayılan olarak şifrelenmiş oldukları için onları okuyamaz’’ dedi.
 

Kaynak: www.handelsblatt.com