Türkiye , İtalya, BM Libya Temsilcisi'nin açıklamaları : Uluslararası Libya Konferansı

Uluslararası Libya Konferası'yla ilgili tüm açıklamaları haberimizden öğrenebilirsiniz.

İtalya'nın Palermo kentinde gerçekleştirilen, Libya Konferan'sına Türkiye'yi temsilen katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay basın mensuplarına açıklama yaptı. 

Oktay açıklamasında Türkiye'nin konferanstan çekilme kararının sebeplerine de değinerek şunları söyledi:

- "Uluslararası toplum maalesef bu sabah tek vücut olamamıştır. Son dakikadaki emri vakisiyle bazıları İtalyan ev sahipliğini suiistimal ederek sürece tek taraflı müdahalede bulunmuştur. Kimi ülkelerin süreci kendi çıkarları doğrultusunda sakatlamaya çalışmaları devam ettiği müddetçe Libya’da istikrar sağlanamaz. Libya’nın daha fazla değil daha az dış müdahaleye ihtiyacı vardır,

- Diğerlerinin aksine biz, Libyalı ve bölgesel tüm aktörlerle geniş diyaloğa açığız. Libya’daki mevcut zorlu durumda sorumluluğu bulunanların ülkenin düzelmesine herhangi bir olumlu katkı yapmaları mümkün değildir" diyen Oktay "Türkiye’nin yer almadığı bu tür toplantıların sürece katkı sağlaması mümkün değildir. Bu sabah bazı taraflar arasında düzenlenen gayrı resmi toplantı ve bunların Akdeniz bölgesindeki başlıca aktörler olarak sunulması bizim şiddetle karşı çıktığımız çok yanıltıcı ve zarar verici bir yaklaşımdır. Türkiye bu toplantıyı büyük hayal kırıklığıyla terk etmektedir." 

Konferansın sona ermesi akabinde; İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, iki gün süren Uluslararası Libya Konferansı'yla ilgili açıklama yaptılar. 

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

- "Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı konferansı terk ettiği için üzgünüm. Kendisinin (Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay) basın açıklamasını okuduğumda İtalya aleyhinde bir söylem görmedim.

- Kabul etmeliyiz ki bu tarz kararlarla sonuçlanan özel hassasiyetler olabilir.

- Libya'da çözüm dışarıdan dayatılamaz.

- Libya'da 6 milyon insan seçimlerden yana ve bunun gerçekleşmesi için daha fazla bekleyemeyiz. Libya ile ekonomik ve kültürel bağlarımız var.

- Bu nedenle kendimizi sorumlu hissediyoruz. Kendimizi kandırmamalıyız ama şunu da söylemeliyiz ki Libya'da barış konusunda önemli bir aşama kaydedildi.''


Başbakanı Giuseppe Conte'nin ardından söz alan (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame ise,​

- "Libya halkına barış, güvenlik ve refah getirmek için önemli bir adım oldu. Libya halkı şu anda yaşadıklarından daha iyi bir hayatı hak ediyor.

- Ocak ayında Libya'da düzenlenecek ulusal konferans da Palermo sayesinde kolaylaştı" dedi, konferansı başarılı ve verimli bulduğunu ifade etti.