Türkiye-Vietnam İş ve Yatırım Forumu: Türk yatırımcılara Vietnam'ın kapısı sonuna kadar açık!

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen Türkiye-Vietnam İş ve Yatırım Forumu, 8 Ekim 2018 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Vietnam'daki iş imkanlarının yanı sıra Türkiye'deki yatırım ortamının değerlendirildiği iş forumunda firmalar arası iş birliği anlaşması imzalandı.

Türkiye-Vietnam İş ve Yatırım Forumu, Vietnam Ulusal Meclis Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan, Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Dang Hoang An, DEİK Başkanı Nail Olpak, T.C. Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yrd.Hasan Yalçın, İstanbul Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Ali Tezölmez ve Türkiye Yatırım OfisiEkonomik Araştırma Koordinatörü Dr. Bilal İlhan'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirildi.
 

Türkiye-Vietnam İş ve Yatırım Forumu'nun açılış konuşmalarının ardındanDEİK BaşkanıNail Olpak, Vietnam Ulusal Meclis BaşkanıNguyen Thi Kim Ngan, Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Dang Hoang An, Vietnam Ulusal Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Nguyen Vab Giau, DEİK/Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Ali Tezölmez'in katılımları ile VPMilk ve Egerest Enerji Danışmalık, Mühendislik Hizmetleri A.Ş. arasında ve Militery Bank Security ile Global İnvestment Holding arasında iş birliği anlaşması imzalandı.



"Sizin başarınız, bizim başarımızdır"

Vietnam Ulusal Meclis Başkanı Nguyen Thi Kim Ngan, Türkiye ve Vietnam'ın ikili ilişkiler açısından güçlü bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade ederek, Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Amerika arasında bir köprü görevinde olduğunu dile getirdi. Vietnam'ın orta gelirli bir ülke olma yolunda ilerlediğini belirten Ngan, "Vietnam, Asya pazarında önemli bir rol oynamakta. Vietnam, son dönemde stratejik bir üretim üssü olmaya başladı. Harika bir siyasi istikrar ortamına sahibiz. Dış dünyaya entegrasyon süreci de iyi bir şekilde ilerlemekte. Ülkemiz, uluslararası yatırımcılar için daha cazip hale gelecek" dedi.

Türkiye'nin, Vietnam'a yatırım yapan ülkeler arasında 26'ıncı sırada yer aldığını vurgulayan Ngan, "İki ülkenin potansiyelini yakalanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, bir sanayi güç merkezi ve Ortadoğu'da ve dünyada dinamik bir yatırımcı. Vietnam'a yapılacak yatırımları dört gözle bekliyoruz. Enerji, petrol, gaz, rüzgâr ve güneş enerjisi, yat limanları yapılması gibi yatırımlardan bahsedebiliriz. Vietnam ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceği, iki ülkenin alacağı dinamik ve kararlı yatırımlarla daha da perçinlenecektir. Bizim mottomuz, "Sizin başarınız, bizim başarımızdır". Vietnam'ın kapısı Türk şirketlerine her zaman sonuna kadar açık. İki ülke arasındaki iş birliğinin devam etmesini diliyorum" dedi.



İnşaat ve müteahhitlik alanlarında çok fırsat var

DEİK Başkanı Nail Olpak, küresel ticaret savaşlarının çokça konuşulduğu günümüzde, Türkiye ve Vietnam ekonomilerinin, birlikte iş birliği yaparak büyümeye ve yeni nesiller için istihdam alanları oluşturmaya devam edeceğini söyledi. Her iki ülkenin ekonomik altyapısı, yetişmiş insan kaynağı, sahip oldukları iç pazar ve ihracat imkanları ile büyüyen ve çeşitlenen üretim sektörleri sayesinde Türk iş çevrelerinin Vietnam'daki halihazırda 700 milyon dolar seviyesinde olan yatırımlarını bir adım daha öteye götürme ve artırma fırsatını iyi değerlendirecekleri kaydetti.

Özellikle Türk inşaat ve müteahhit firmalarının dünyada çok sayıda büyük projelere imza attığını kaydeden Olpak, "Türk şirketlerimiz, Vietnam'da da yeni projeler üstlenebilir, büyük hacimli işlere imza atabilir ve başarıyla anahtar teslim projeler hayata geçirebilirler" dedi. İnşaat ve mühendislik alanında, "Kamu-Özel Sektör İşbirliği Projeleri"nin Vietnam'da nasıl hayata geçirilebileceği konusunda yeni fikirler için güzel bir fırsat düzenlenen forumun fırsat olduğunu belirten Olpak, "10-11 Ekim 2018 tarihlerinde Türkiye-Afrika II. Ekonomi ve İş Forumu'nun İstanbul'da düzenleyeceğiz. Aynı zamanda forumda 145'inci iş konseyimizin kuruluşunu gerçekleştireceğiz" dedi.



İkili ticaret hacmi hedefi 4 milyar dolar

Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Dang Hoang An, Türkiye ve Vietnam arasındaki iş ilişkilerinin geliştirilmesinde birçok fırsat olduğunu belirterek, Türk firmalarının halihazırda Vietnam'da birçok projede yer aldıklarını ve rüzgâr tribünü projesini de yürüttüklerini kaydetti.

Türkiye ve Vietnam'ın önemli bir büyüme oranı yakaladığına dikkat çeken Dan Hoang An, "Vietnam 2017 yılında yüzde 7'lik bir büyüme ile 416.7 milyar dolar ticaret hacmine ulaştı. Türk yatırımcılar, Asya pazarlarına Vietnam üzerinden ulaşabilirler. Asya pazarının 600 milyonluk tüketici potansiyeli var. Her iki ülke enerji, imalat sektörü gibi farklı alanlarda iş birliği yapabilir. Bu alanlardaki iş birliklerinin ve yatırımların teşvik edilmesi ve fırsatların değerlendirilmesi çok önemli. Ayrıca işletmelerin pazarla ilgili olarak düzenlenen fuarlara, sergilere ve forumlara katılmaları ticari iş birliklerin geliştirilmesi ve ikili ticaret hacmimizin 4 milyar dolara çıkarılmasında faydalı olacaktır" dedi.
 

"Vietnam'da İş İmkanları ve Türk Endüstri Parkı" adlı sunumunu gerçekleştiren DEİK/ Türkiye-Vietnam İş Konseyi Başkanı Ali Tezölmez, iki ülke firmalarının düzenlenen forumlara katılarak, iş ortaklıkları kurabileceklerini söyledi. Ülkedeki yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi için firmaların kendi tanıtımlarını yapmalarında fayda gördüklerini kaydeden Tezölmez, Vietnam'ın ABD ve Asya'ya giriş kapısı olduğunu belirterek, "Türkiye ve Vietnam çok büyük iş birliği potansiyeline sahipler. Vietnam'da Türk Organize Sanayi'si kurmayı önerdik. Böylece yatırımlar tek merkezden kolayca halledilebilir" dedi. Vietnam'ın motosiklet ve seyahatleri ile ünlü olduğunu ifade eden Tezölmez, "Vietnam'daki fırsatlarda, ülkedeki motosikletler gibi beklenmedik yerlerden çıkıyorlar. Vietnam fırsatları içinde barındıran bir ülke ve uyum yakalayabilirsiniz. Kendi uyumumuzu bulmak ve sinerji yakalamak için önemli adım atabiliriz" dedi.

 

Forumun açılış konuşmalarının ardından, T.C. Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yrd.Hasan Yalçın ve Türkiye Yatırım Ofisi Ekonomik Araştırma Koordinatörü Dr. Bilal İlhankatılımcılara hitap ederek, Türkiye'deki yatırım ortamı hakkında ve iki ülkenin iş birliği yapabilecekleri alanlarla ilgili bilgi verdi ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.


Türkiye-Vietnam Ticaret Rakamları (Ekonomi Bakanlığı-2017)

Toplam dış ticaret hacmi:3.2 milyar Amerikan doları

Türkiye'den Vietnam'a yapılan ihracat: 237 milyon Amerikan doları

Başlıca ihracat kalemleri: Baharat, telefon cihazları, kümes hayvanları, motorlu taşıtlar, pamuk

Türkiye'nin Vietnam'dan yaptığı ithalat:3 milyar Amerikan doları

Başlıca ithalat kalemleri: Telefon cihazları, sentetik filament iplikleri, kauçuk, otomatik bilgi işlem makineleri, pamuk ipliği.

Dış ticaret dengesi: Vietnam lehine 2.8 milyar Amerikan doları