Çin’in İran’la ticaretinin kalbindeki devlet bankası olan Kunlun Bankası, müşterilerini ABD’nin İran’a uyguladığı ikincil yaptırımlarla çelişen ödemeleri artık işleme koymayacağına hususunda bilgilendirdi.
10 Aralık tarihinde, İran-Çin Ticaret Odası Başkan yardımcısı Majid Reza Hariri, Kunlun Bankasının, iki ay aradan sonra İran’la ticarete aracılık işlemerine yeniden başladığını bildirdi. Ancak sadece on gün sonra, İran Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası Başkan Yardımcısı Pedram Soltani, Kunlun Bank’ın müşterilerine İran’la ticarete yalnızca ABD’nin yaptırımlarına tam uyumlu olması koşuluyla aracılık edeceğini yeniden duyurdu.
Soltani devamla, “Kunlun Bankası ile mevcut durumun önümüzdeki aylarda Çin ile olan ticaretimiz için ciddi zorluklar yaratacağına inanıyorum.” dedi.
Soltani, temkinli yaklaşımın, Kunlun Bankası'nın çoğunluk hissedarı olan Çin devlet enerji grubu CNPC'nin ABD pazarındaki çıkarlarını korumadan kaynaklandığını düşündüğünü belirtti.
Kunlun Bankası, İran’a yönelik önceki çok taraflı yaptırımlar döneminde Çin’in İran ile ticaretine aracılık etmiş ve ABD Hazine Bakanlığı tarafından 2012 yılında OFAC Listesine alınmıştı. Soltani, Çin’in bu kararının muhtemelen Huawei Yöneticisi Meng Wanzhou’nun tutuklanmasının ardından ABD ile başka bir sorunla karşı karşıya kalmak istememelerinden kaynaklı olduğunu düşündüğünü belirtti.
Haberde devamla, ABD’nin ikincil yaptırımlarının etkisini azaltmak amacıyla AB tarafından kurulmaya çalışılan Özel Amaçlı Araç (SPV) mekanizmasına Çin’in katılımına ilişkin değerlendirmede, New York Times’ın diplomatik sızma kaynaklı bir haberine göre Çin’in SPV mekanizmasında yer alabileceği belirtilmekte.
İranlı yetkililer Kunlun Bankasının SPV’de yer almasını her şekilde istemekte ve önceki yaptırımlar döneminde Japon bankaları MUFG, Sumitomo Mitsui ve Mizuho’ya benzer şekilde yaptırıma tabi olmayan ticaretin sürmesini beklemekte. Bu durumda bile Çin’e hammadde ve parça ithalatı bakımından bağlı olan İran sanayisi için ticarete aracılık eden bir banka seçeneği bulunmamakta.
Soltani, önümüzdeki dönemde Çin – İran ticaretinin sarraflık mekanizmasıyla büyük hacimli olmayan işlemler çerçevesinde yürütüleceğini belirtiyor.
Kaynak: https://www.bourseandbazaar.com/articles/2019/1/2/policy-change-at-chinas-bank-of-kunlun-cuts-sanctions-lifeline-for-iranian-industry
YORUMLAR