İngiltere’nin başkenti Londra merkezli, Sivil Toplum Kuruluşları,ticari kurum ve kuruluşların işbirliğiyle faaliyet gösteren yapay zeka ve veri analizi konsorsiyumu Deep Knowledge Group, salgına karşı en güvenilir ülkelerle ilgili kapsamlı bir ikinci araştırma daha yaptı. Araştırmanın tamamlanmasının ardından, sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.
Covid-19 pandemisinin ortaya çıktığı ilk gün itibariyle dünya genelindeki verileri analiz eden konsorsiyum bünyesinde bulunan yapay zeka teknolojisi de kullanarak tüm verileri karşılaştırmalı olarak analiz ederek raporlamaya devam ediyor.
Araştırma verileri nereden sağlanıyor?
Araştırma kapsamında değerlendirilerek analiz edilen veriler, tüm ülkelerin ilgili kamu kurumları, Dünya Sağlık Örgütü ve Johns Hopkins gibi Covid-19 pandemisine ilişkin güvenilir veri tabanına sahip kuruluşlardan alındı.
Araştırma nasıl yapıldı?
Dünya genelinde ülkelerin ilgili bakanlıkları, kamu kurum ve kuruluşları gibi en güvenilir kaynaklardan alınan veriler 130 parametre kullanılarak 6 kategoride veri analizi ve yapar zeka teknolojisi kullanılarak değerlendirildi.
Deep Knowledge Group konsorsiyumunun araştırmasında; pandemi 200 bölgede, 130 parametrede ele alınarak, toplamda 11.400 veri gözden geçirildi. Belirlenen 6 kategoride sorulan 6 soru soru, ülkelerin sıralamasında belirleyici etkenlerden oldu.
- Karantina etkinliği : Ülkede karantina pandemi önlemelerinde ne kadar verimli oldu?
- İzleme ve tespit: Salgında takip ve müdahale yeterli mi /yeterli miydi?
- Ülkenin sağlık sistemi ne durumda?
- Ülkenin coğrafi konumunda bulunduğu bölge nasıl, bölge virüse dayanıklı mı?
- Acil tedavi kapasitesi: Ülke acil duruma hazır mı?
- Hükümetin krizi yönetme etkinliği: Ülkede görülen salgında hükümetin etkisi ne/nasıl?
Araştırmada ayrıca;
Ülkelerin hükümetleri tarafından pandemiyi önlemey yönelik alınan tedbirler kapsamında getirilen kısıtlamalar, seyahat yasakları, Covid-19 testlerinin hükümetlerce ne zaman/ne kadar sürede hazır edildiği, ülkelerin sağlık alt yapıları, hastanelerin ve sağlık ekipmanlarının kapasitesi ve yeterlilik düzeyi, halkın hükümetin tarafından belirlenen kısıtlamalara ve yasaklara ne derece uyduğu/kısıtlama ihlalleri gibi konular da dikkate alınarak bu veriler de analiz edildi.
Araştırma sonuçları;
Araştırmanın tamamlanmasının ardından elde edilen sonuçlar, dünya haritası üzerinde bölgelerin/ülkelerin risk oranına göre, turuncudan- yeşile doğru tonlamalarla renk skalasında gösterildi.
Hazırlanan dünya haritasındaki renk skalasında, risk altındaki bölge ve ülkeler turuncunun tonlarıyla, güvenli olanlar da yeşilin tonlarıyla ifade edildi. Harita geneline bakıldığında Afrika, Orta Asya, Ortadoğu ve Güney Amerika ülkeleri en riskli ülkeler arasında bulunuyor.
Ayrıca hazırlanan piramid üzerinde Covid-19 pandemisinde en güvenli ülke yer aldı, diğer ülkeler de güvenilirlik sıralamasına göre konumlandırıldı.
Haritaların, grafiklerin istatistiklerin yer aldığı 250 sayfalık rapora göre;
- Salgında en güvenli ülke İsviçre.
- Almanya,
- İsrail,
- Singapur,
- Japonya,
- Avusturya,
- Çin,
- Avustralya,
- Yeni Zelanda ve
- Güney Kore geliyor.
Araştırma sonuçlarından elde edilen rapora göre salgına karşı en riskli ülkeler;
- Bahamalar,
- Laos,
- Kamboçya,
- Endonezya,
- Peru,
- Paraguay,
- Honduras,
- Cezayir,
- Fas,
- Brezilya
Türkiye nasıl konumlandı?
Risk haritasında yeşil (güvenli) kategoride 2. sıraya giren Türkiye güvenilirlikte dünya sıralamasında 37. sırada yer aldı. Rapor sonuçlarına yer verilen piramidde ise en güvenilir ülkelerin altındaki ikinci sırada bulunuyor. Türkiye ayrıca, acil durumlara hazırlık kategorisi dışındaki, diğer kategorilerdeki değerlendirmelerde yatay düzlemde konumlandığı diğer ülkelerin sıralama ortalamasının üzerinde puan alarak öne çıktı.
İsviçre ve Almanya, özellikle ekonomilerinin dayanıklılığı nedeniyle, salgına karşı alınan bilimsel önlemlerle, yaptıkları dikkatli çalışmalarla, kamu sağlığına öncelik vermeleri nedeniyle üst sıralarda yer aldı.
Deep Knowledge Group konsorsiyumu nedir?
DeepTech ve Frontier Technologies (AI, Longevity, FinTech, GovTech, InvestTech) gibi bir çok alanda faaliyet gösteren ticari yada kar amacı gütmeyen kuruluşların oluşturduğu bir konsorsiyum. Bilimsel araştırmalardan, yatırım, girişimcilik, medyaya kadar pek çok alanda araştırmalar yapıyor.
İştirakleri; Deep Knowledge Ventures, Longevity.Capital, AI-Pharma.Capital, Longevity FinTech Company, Deep Knowledge Analytics, Aging Analytics Agency, NeuroTech Analytics, Biogerontology Research Foundation, Longevity Swiss Foundation, King's College London'da AI-Longevity Konsorsiyumu ve Longevity International UK - Secretariat for the UK All Party Parliamentary Group for Longevity gibi kurumlarla kar amacı gütmeyen araştırmalar yapılmaktadır.
Araştırmanın ardından yayınlanan 250 sayfalık raporun tamamına link üzerinden ulaşabilirsiniz;
https://www.dkv.global/covid-safety-assesment-200-regions
YORUMLAR