Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, G20 Zirvesi’nde Rusya’nın Türkiye’yle doğalgaz işbirliğine ve tahıl tedarikine ilişkin bazı insiyatifler açıklayacağını duyurdu.
5-16 Kasım'da Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenecek olan G20 Zirvesi'ne katılıp katılmayacağına ilişkin kararı netleşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirveye katılmayacağı açıklandı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından yapılan açıklamada;
"G20 Zirvesi'nden Rusya'yı Sergey Lavrov'un temsil etmesine karar verildi" denildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenecek G20 Zirvesi'ne gitmeme kararının ardından, 15 Kasım’da başlayacak zirvede Rusya heyetine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov başkanlık edecek.
Kremlin’den yapılan açıklamanın ardından Rusya'nın Endonezya Büyükelçiliği Basın Ataşesi Aleksandr Tumaykin ise:
‘’ Rusya Devlet Başkanı Putin'in zirveye video konferans yöntemiyle katılma ihtimalinin bulunduğunu’’ açıkladı.
Gelişmelerin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenecek G20 Zirvesi'nde Rusya Heyeti’nin görevleriyle ilgili soruları, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yanıtladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’nın açıklamalarından önemi satırbaşları şöyle:
- Rusya, G20 Zirvesi'nde Türkiye'yle doğalgaz işbirliğine, tahıl ve gübre tedarikinin organizasyonuna ilişkin birkaç insiyatif açıklayacak.
- Rusya, ticari ve insani temeller üzerinde yabancı pazarlara gıda ürünleri ve enerji kaynakları tedarikinde güvenilir partner olmayı sürdürmeye hazır olduğunu teyit edecek.
- Bununla birlikte Rusya, her türlü fiyat baskısı ve diğer dış baskı girişimlerini reddedecek.
- Rusya Heyeti, siyasi türbülanslardan bağımsız lojistik güzergahları, teknoloji kümeleri ve ödeme sistemleri oluşturmanın önemini vurgulayacak.
- Rusya, gıda ve enerji güvenliği alanındaki tehditlere müdahale konusunda ikna edici sonuçlar alınmasına özel önem gösterecek.
G20 (Group of 20) Ülkeleri:
Farklı kıtalarda yer alan gelişmiş ve yükselen bir ekonomik yapıya sahip ülkelerin aynı platformda yer aldığı G20, küresel ekonomik pazarda ekonomik alandaki kapsamlı yapısıyla, kurulduğu 1999 yılından bu yana yükselen bir ekonomik oluşum olarak devam etmektedir.
G20’de yer alan ülkeler 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Dünya ekonomisinin yaklaşık %85'ını,dünya küresel ticaretinin %75'ini ve dünya nüfusunun 2/3'ünü temsil ediyor.
G20 ülkeleri:
- Almanya,
- Amerika Birleşik Devletleri,
- Arjantin,
- Avustralya,
- Brezilya,
- Çin,
- Endonezya,
- Fransa,
- Güney Afrika Cumhuriyeti,
- Güney Kore,
- Hindistan,
- İngiltere,
- İtalya,
- Japonya,
- Kanada,
- Meksika,
- Rusya,
- Suudi Arabistan,
- Türkiye ve
- Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşuyor.
YORUMLAR