Çin'in doğusunda, eklem bacaklı hayvanların (sivrisinekler, keneler, pireler, salyangozlar veya sandfly gibi) ısırmasından sonra bulaşması muhtemel yeni bir virüs türü daha ortaya çıktı.
2020 yılının ilk yarısında Çin’in doğusunda bulunan Jiangsu Eyaleti’nde 37’ynin kişinin enfekte olduğu virüs, ardından Anhui Eyaleti’nde yaşayan 23 kişide daha tespit edildi.
Çin basınında yer alan haberlere göre;
- Doğu Çin'in Jiangsu Eyaleti’nde en az 37 kişi
- Doğu Çin'in Anhui Eyaleti’nde de en az 23 kişi SFTS virüsüne enfekte oldu.
- Anhui ve Doğu Çin'in Zhejiang Eyaleti’nde en az 7 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
Global Times Gazetesi’nin gündemine aldığı haberde, Çin’de yeni bir ölümcül salgına sebep olacak SFTS virüsünün ülkede 2 ilde görüldüğü ve şu ana kadar, virüse yakalanan 60 kişiden 7’sinin hayatını kaybettiği duyuruldu. SFTS virüsünün yeni ve öldürücü bir salgına yol açtığının saptandığı açıklandı.
SFTS nedir?
Bunyavirales (negatif algılamalı tek sarmallı) RNA virüslerinin bir sırası. *Bunyavirales (Bunyavirüs) adı, orijinal tip Bunyamwera orthobunyavirus türünün ilk keşfedildiği Bunyamwera’dan türetildi. Bunyavirüs insana bulaştığında, Trombositopeni Sendromu’na (SFTS) neden oluyor.
Bunyavirales türündeki tüm virüsler (Hantavirüsler ve Arenavirüsler hariç) eklem bacaklılar (sivrisinekler, keneler, pireler, salyangozlar, sandfly) gibi hayvanlardan insanlara geçebiliyor. Virüs insandan insana da geçme özelliğine sahip.
İlk olarak 2011’de tespit edilen SFTS virüsü, eklem bacaklıların ısırması/teması sonucu insanlara geçiyor. Virüsle ilgili araştırma yapan uzmanlar, viral enfeksiyonun belirli koşullar altında kan veya mukozadan kişiden kişiye de yayılabileceğine dikkat çekiyor.
ICTV (International Committee on Taxonomy of Viruses) 2017'de, Bunyaviridae ailesini, bir virüs ailesinden bir virüs düzenine taksonomik bir değişim olan, Bunyavirales olarak yeniden sınıflandırdı.
Açıklanan son verilere göre;
Çin’in önce Jiangsu , ardından Anhui şehirlerinde tespit edilen virüs, ilk belirlemelere göre 60 kişide görüldü. Virüse yakalananlardan 7 kişi hayatını kaybetti.
Semptomları;
Virüse yakalananlarda en sık görülen semptomlar karın ağrısı, iştahsızlık, mide bulantısı, halsizlik, öksürük, yüksek ateş ve yapılan testlerde kandaki lökosit ve trombosit seviyesinin düşmesi. 10-14 gün süren kuluçka evresinde hasta tedavi edilemezse ölüme varan ağır sonuçlar ortaya çıkabiliyor.
Virüsten nasıl korunulabilir?
Uzmanlar, eklem bacaklı hayvanların (sivrisinekler, keneler, pireler, salyangozlar, veya sandfly gibi) SFTS virüsünün başlıca bulaşma yolu olduğu konusunda uyararak, insanların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle yaz günlerinde çok görülen sivrisinek ısırmaları ve ilk 48 saatte yaşanan yüksek ateşe dikkat etmek gerekmekte. Virüsten koruyucu herhangi bir aşı çalışması yada aşı henüz yok.
Kaynaklar:Taiwan News, Global Times,
*pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
**talk.ictvonline.org