İsviçre küresel ticaret pazarından daha fazla pay almak üzere, bazı ülkelerle yaptığı STA’ları revize ederken, diğer ülkelerle de Serbest Ticaret Anlaşmaları’nı artırma kararı aldı.
İsviçre Ekonomi, Eğitim ve Araştırma Bakanı Guy Parmelin geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklama yaptı.
İsviçre Ekonomi, Eğitim ve Araştırma Bakanı Guy Parmelin;
İsviçre’nin uluslararası ticaretten aldığı payı arttırmak amacıyla halen Avrupa Birliği ve EFTA ülkeleri dışında kalan 30 ülke/ülkeler grubuyla yapmış olduğu Serbest Ticaret Anlaşmalarının(STA) sayısını arttırmak veya mevcut STA’larını revize etmek istediğini açıkladı.
Bakanın, uluslararası ticaretin önemine dikkat çektiği açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:
St Gallen Üniversitesinin yaptığı araştırmada her yıl Dünya genelinde 900 ila 1000 civarında yeni ticari bariyer uygulanılmaya başlandığını, bu durumun neden olduğu olumsuz etkileri azaltabilmek amacıyla yapılacak ikili ticaret anlaşmaların giderek önem kazandığını vurguladı.
Son 7 yıla bakılarak bir inceleme yapıldığında;
İsviçre’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) ihracatının %60 oranında, aynı zaman zarfında Çin’e ihracatının %50 oranında artmasına karşılık Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatın ise tek haneli yüzdelik rakamlarla arttığının görüldüğü ifade edildi.
ABD'yle STA’lar;
Bu bağlamda; İsviçre’nin Amerika Birleşik Devletleri ile Serbest Ticaret Anlaşması yapma yönünde istekli olduğu, Bern tarafından bir öneri paketi hazırlandığı şu aşamada Amerika Birleşik Devletlerinin cevaplarının beklenildiği ifade edildi.
ABD’nin Çin ile ticari anlaşmazlıkları ve iç pazara odaklanması nedeniyle görüşmelerin istenilen düzeyde ilerlemediği belirtildi.
MERCOSUR ülkeleri;
MERCOSUR ülkeleriyle bugüne kadar 7 görüşme gerçekleştiği, bazı alanlarda ilerleme kaydedilirken bazı alanlarda ise görüşmelerin yavaş ilerlediğine dikkat çekilerek, yavaş ilerleyen konuların endüstriyel ve tarımsal ürünlerin pazara erişimi ve fikri mülkiyet haklarının korunması konularının olduğu tespit edildi.
Asya ülkeleri açısından bakıldığında;
Hindistan, Malezya ve Vietnam ile STA görüşmeleri devam ediyor. Avrupa Birliği’nin Japonya ile yakın geçmişte sonuçlandırdığı STA’yla İsviçre tarım sektörüne göre daha fazla avantajlar sağladı.
Bunu dikkate alarak Japonya’yla yapılan mevcut STA’nın revize edilmesi amacıyla, yaz aylarında Tokyo‘ya giderek konuyu görüşmek istiyorum, dedi.
Çin’le;
2014 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasının karşılıklılık esası dikkate alınarak özellikle yatırımlar konusunda adımlar atılması, İsviçre’nin rekabetçi olduğu finansal servis sağlayıcıları gibi unsurlar için Çin pazarının erişilebilirliğinin arttırılmasını istiyoruz, sözleriyle açıklamalarını tamamladı.
Serbest Ticaret Anlaşması (STA) nedir?
Anlaşmaya taraf ülkelerin kendi aralarında ticaretlerini etkileyen, tarife ve/veya tarife dışı engellerin kaldırılarak, taraflar arasında bir serbest ticaret alanı oluşturulmasını sağlayan, taraf ülkelerin üçüncü ülkelerle de ticaretlerinde mevcut ulusal düzenlemelerini sürdürmesine izin veren anlaşmalardır.
İsviçre’nin mevcut Serbest Ticaret Anlaşmaları’nın (STA) yer aldığı listeye link üzerinden ulaşılabilirsiniz. (https://www.seco.admin.ch/seco/en/home/Aussenwirtschaftspolitik_Wirtschaftliche_Zusammenarbeit/Wirtschaftsbeziehungen/Freihandelsabkommen/Liste_der_Freihandelsabkommen_der_Schweiz.html.)
Küresel ticaret pazarında STA'larını artıracak: İsviçre
İsviçre, bazı ülkelerle Serbest Ticaret Anlaşmaları’nı revize ederken bazılarıyla da yeni anlaşmalar yaparak küresel pazar payını artıracak.
30 Nisan 2019 - 08:16
YORUMLAR