Avrupa Birliği Konseyi, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanması kararı aldı, bu güne kadar üretilenler de geri dönüşümle hem çevre kirliliğini azaltacak hem de ekonomiye katkı sağlayacak.
Avrupa Birliği Konseyi açıklamasında;
- Yeni yaptırım ve kuralların, tamamı veya bir bölümü plastikten yapılmış ve kullanımının ardından çöpe atılması için oluşturulmuş tek kullanımlık plastik ürünlerin oluşturduğu kirliliği azaltmayı hedeflediklerini,
- AB üyesi ülkelerde uygulanacak kararın getirdiği yeni kurallar kapsamında; yeme içme ve kozmetik gibi sektörlerde sıkça kullanılan tek kullanımlık plastik ürünler 2021'e kadar tamamen yasaklanacak.
Konsey AB bölgesinde yürürlükte olacak kurallar kapsamında, muadili ve alternatifleri olan tek kullanımlık plastik ürünlerin tamamını yasaklandı.
Yasakla birlikte, çevre kirliliğine neden olan çeşitli plastik ürünler için de yeni yaptırımlar uygulanacak.
- Plastik kullanımı konusunda kabul edilen yeni kurallar plastik kirliliğinin önlenmesi çalışmalarındaki son adım olarak görülürken, tek kullanımlık plastik ürünler için oluşturulan yeni kuralların AB'nin atık yasaları dahilinde olduğu, bunun yanında AB sahillerinde kirliliğe sebep olan 10 ürün içinde olan plastik kaplama ve ürünleri kapsadığı belirtildi.
AB üye ülkeleri, Konsey’in kararı gereği;
- 2029'a kadar plastik şişe kullanımının %90 azaltılmasını,
- Plastik şişelerin ise 2025’e kadar % 25 oranında,
- 2030’a kadar % 30 oranında geri dönüşümü için çalışmayı kabul ettiler.
YORUMLAR