Uluslararası derecelendirme kurumu Moody's, geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunu ‘’yatırım yapılabilir’’ seviyesinden, 4 kademe altına düşürerek, görünümü ‘’negatif’’ olarak bırakmıştı.
14 Haziran'da Moody’s tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin ülke notunun Ba3'ten B1'e indirildiği, görünümün negatif bırakıldığı, Türkiye'nin Makro Profili'nin ise "Zayıf-"den "Çok Zayıf+"ya düşürüldüğü duyurulmuştu.
Bu açıklamanın ardından 18 Türk bankasının da kredi notları aşağı çekilmişti.
Moody’s kararla ilgili olarak:
- “Not indirimi esas itibariyle ülkenin dış kırılganlığının önemli derecede artarak bankaları, yatırımcı güveni ve mudi davranışındaki ani değişikliklere karşı daha fazla riske maruz bırakması,
- Hükümetin mudilerin yabancı para erişiminin sınırlandırmasını da içerebilecek, daha fazla uç önlem alması riskinin artması,
- Faaliyet ortamının daha da bozularak bankaların ödeme gücü göstergelerinde zayıflamaya neden olmasını yansıtıyor'' denilmiş,
- Negatif görünümün, “ülke notundaki negatif görünüme uyumu olarak, sermaye kontrolü ihtimalinin daha da artması riskini yansıttığı” ifade edilmişti.
Moody's, son bir haftada Türkiye hakkında açıkladığı, üçüncü raporda da 11 Türk şirketinin kredi notunu düşürdü.
Moody's tarafından yapılan yazılı açıklamada aralarında THY’nin de yer aldığı şirketlerinin kredi notunun düşürülmesinin Türkiye'nin notunun düşürülmesiyle doğrudan bağlantılı olduğu belirtildi.
Yazılı açıklamada karara ilişkin;
- "Notlandırılan şirketlerden bir çoğu ihtiyatlı finansal politikaya, sağlıklı bilançoya ve döviz geliri içeren güçlü iş profiline sahip. Bu şirketlerin kredi göstergeleri daha yüksek notlara işaret ediyor.
- Ancak şirketlerin notları, yabancı para cinsi tahvil tavanına ile sınırlandırılıyor çünkü bu şirketler Türkiye'nin siyaseti, hukuku, maliyesi ve mevzuatı ile doğrudan ilişkili" denildi.
- Türkiye’deki risklerden biri olarak, hükümetin döviz rezervlerini korumak amacıyla bu şirketlerin yabancı para kaynaklarına erişimlerini kısıtlayabileceği örneği verildi.
Kredi notu düşürülen şirketler:
7 şirketin notu B1'e düşürülerek, görünümün ‘’negatif’’ tutuldu. Bu şirketler:
- Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş.
- Coca-Cola İçecek A.Ş.
- Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.
- Koç Holding A.Ş.
- Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)
- Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı
- Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (Tüpraş)
4 şirketin notu B1'e düşürüldü ve bu şirketlerle ilgili inceleme devam ediyor.
- Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir)
- Rönesans Gayrimenkul Yatirim A.Ş.
- Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.
- Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.S. (Şişecam)
YORUMLAR