Wikimedia Vakfı, 29 Nisan 2017 itibariyle Türkiye'de erişimi yasaklanan Wikipedia’nın erişim yasağının kaldırılması talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.
Vakıf AİHM'ye başvurularına ilişkin;
- Türkiye'deki yüksek mahkemelere yaptıkları başvuruların sonuçsuz kalması üzerine AİHM’ye başvurduklarını,
- Sitedeki içeriklerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu,
- Türkiye’deki mahkemelere erişim yasağının kaldırılması bugüne kadar gerekli başvuruların yapıldığı, ancak olumlu sonuç alamadıklarını,
- Konuyu Türkiye’deki yetkililerle tekrar görüşeceklerini,
- Erişimin yeniden sağlanması için ‘’Ankara'ya baskı yapılacak’’ kampanyalar organize edeceklerini açıkladı.
Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher basın mensuplarına telefonla yaptığı açıklamada;
- Türkiye’de Wikipedia'ya erişimin yasaklanması kararının, gerekçesi olan içeriklere ilişkin "Söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz" dedi.
Wikimedia Vakfı direktörü Stephen LaPorte ise;
Türkiye'nin aldığı kararda ‘’tam olarak hangi kısmın illegal sayıldığının gösterilmediğini’’ belirtti.
Vakıf yönetimi ayrıca, Wikimedia’nın tüm dillerde erişiminin yasaklandığı Çin'de de erişim yasağının kaldırılması için tüm adımların atılacağını açıkladı.
Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği, 2017 yılında aldığı erişim engeli kararı şöyle:
"İçeriklerin 5651 sayılı Kanun'un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur."
Kararın ardından;
29 Nisan 2017 günü, sabah saatlerinde Türkiye'de Wikipedia'nın tüm dillerdeki versiyonlarına erişim yasağı getirilmişti.
Yasağın nedeniyle ilgili resmi açıklama yapılmadı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) sayfasında Wikipedia'nın site bilgilerini sorgulayan kullanıcılar, siteye "idari tedbir" uygulandığı bilgisinin verildiği ekranla karşılaşmıştı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan daha sonra yapılan açıklamada, erişim yasağı kararının ‘’bazı terör örgütleriyle Ankara'yı ilişkilendiren içerikler’ ’nedeniyle alındığı belirtildi.
Dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, konuya ilişkin;
- "Türkiye, terör örgütü destekçisi olarak gösterilemez. Yanlış bilgileri kaldırsınlar, yayınlara izin verelim"
- "Wikimedia adlı vakıf, Wikipedia'nın erişim engeline ilişkin hukuk kuralları çerçevesinde tüm haklarını kullanabilecek"
- "Uyardık, gereğini yapmadılar. Mahkeme karar aldı, yayınlar durduruldu. Tekrar açılması adına sürekli görüşüyoruz"
- Yargının vereceği kararlara uyacağız, açıklamasını yapmıştı.
Türkiye’deki yargı süreci;
Vakıf mahkeme kararına itiraz etti. İtirazda, daha önce Google ve YouTube için verilen emsal kararlara dikkat çekildi. Sitenin tamamına erişimin engellenmesinin ölçüsüz olduğu ifade edilerek, sitenin erişime açılması talep edildi.
Mahkeme itirazı, 5 Mayıs 2017'de reddetti. Bunun ardından Vakıf, erişim yasağının kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.
‘’#WeMissTurkey'’ (Türkiye’yi özlüyoruz) kampanyası;
Vakıf AYM başvurusuyla dava sürecinde, Wikimedia ve Wikipedia sosyal medya hesaplarından engelin kaldırılması çağrısı yaptı.
Wikipedia, "We Miss Turkey" (Türkiye'yi özlüyoruz) sloganıyla resmi sosyal medya hesaplarından başlattıkları kampanyada, kullanıcılarına "Bir sabah uyansanız ve Wikipedia'ya erişemediğinizi fark etseniz, ne hissederdiniz?" sorusunu sorarak, "#WeMissTurkey" etiketiyle bir hafta boyunca paylaşımlar yapmalarını istediler.
YORUMLAR