Kıbrıs Türkü’nün iletişim tarihi 1963 yılına kadar dayanmaktadır. Bu yıllarda Kıbrıs Türkü yaşanan kötü olayalar sonrası ‘‘MANUEL SİSTEM’’lerle yerleşim bölgelerine kendi oluşturmuş olduğu birimleriyle haberleşme hizmeti sağlamıştır. 1974 yılına gelindiğinde ise Kıbrıs Türk tarafındaki abone sayısı 800 idi.
Peki bugünkü iletişimin tarihçesi nedir?
Öne çıkan üç kişi bu yapının bugün oluşmasını katkı koyan kişiler olup, isimlerinin zikredilmesini hak eden kişilerdir.
İşte İletişim tarihimizin üç CENGAVERİ:
İlk telefon kablosu, 26 Aralık 1963, saat 23:30 civarında Mehmet Süvari, Tuğrul Hilmi Berkay ve Cemal Gökçora tarafından, şimdiki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan eski elçilik binasına çekildi. Bu tarih Kıbrıs Türk'ünün haberleşmedeki en önemli günüdür. Bu faaliyet olmamış olsaydı, belki de biz bugün yazamayacak ve belki de sosyal medyada yazılanları da okuyamayacaktık. Sonuç olarak, Tuğrul Hilmi Berkay, Mehmet Hasan Suvari, Cemal Gökçora ve ekibinin 26 Aralık tarihindeki bu büyük başarısı, Kıbrıs'taki iletişim tarihinde bir ilktir.
26 Aralık, 1963 yılında gerçekleşen bu tarihi olay, "Kıbrıs Türk'ünün İletişim ve Haberleşme Günü" olarak kutlanmalı ve bu olayı gerçekleştirenlere bu büyük gün hediye edilmelidir. Kıbrıs Türkü için önemli olan bu olayın kutlanması durumunda Tuğrul Himi Berkay, Mehmet Suvari ve Cemal Gökçora ve aileleri onure edilmeli ve bu kutlamalara davet edilmelidirler.
Üç değerli insanımız Tuğrul Hilmi Berkay, Mehmet Hasan Suvari ve Cemal Gökçora hakkındaki bilgiler aşağıda yazıldığı gibidir.
1-Tuğrul Hilmi BERKAY
Berkay 1925, Mağusa doğumludur.
Tuğrul Hilmi Berkay, "Kıbrıs Türk Havacılık Tarihi ve Gerçekler Bölüm 1"in en yaşlı konuğudur. İngiliz döneminde yüksek mühendis olarak çalışan Berkay eğitimini İngiltere'de tamamlamıştır. Süreç içerisinde Tuğrul Hilmi Berkay, Lefkoşa Uluslararası Havalimanı'nda yer alan Seyrüsefer Yardımcıları'nın bakımını/onarımını üstlenmiştir.
Berkay 1963-1974 yılları arasında Bayrak Radyosu'nun çekirdek kadrosunun oluşturulmasında etkin bir rol üstlenmiştir. Berkay, 1977 yılında Telekomunikasyon Dairesi'ne müdür olarak atandı. Tuğrul Hilmi Berkay, Telekomünikasyon Dairesi'nin Mehmet Hasan Suvari'den sonra gelen ikinci müdürüdür.
KKTC Telekomünikasyon Dairesi’nin oluşumunu CYTA’da çalışan arkadaşlarıyle birlikte geliştirdiler. Berkay, 1985 yılına kadar bu kurumda başarı ile çalışarak yaş haddinden emekli olmuştur. Tuğrul Hilmi Berkay, Bülent Berkay ve Turgay Hilmi'in babasıdır (Kaynak: Tuğrul Hilmi Berkay, 2015). Tuğrul Hilmi Berkay, halen hayattadır.
2-Mehmet Hasan SUVARİ
Mehmet Hasan Suvari, 18 Ocak 1928 de Girne'nin (Temroz) Zeytinlik köyünde doğdu. İngiliz Okulu'nu 1948’de başarı ile bitirdikten sonra Cable and Wireless’de iş aldı. 1953 sonlarında C&W den burslu olarak İngiltere’de Porthcurno’da sivil mühendislik okudu.
1960 da Kıbrıs Cumhuriyeti kurulunca Cyprus Telecomunications Authority’de (CYTA) görev aldı. İsviçre'de bir çok kurslara katıldı. Ocak 1964'de Rum yönetimi, Türk tarafının telefon hatları kesince, zamanın Türk halk liderleri tarafından Telekomünikasyon Dairesi’ni kurmakla görevlendirildi. Şimdiki daireyi hiçten kurarak, 1977 yılına kadar Telekomünikasyon Dairesi Müdürlüğü'nü yapmıştır.
Mehmet Hasan Suvari, Telekomünikasyon Dairesi'nin ilk müdürüdür. 1974’den sonra Anavatan’ın PTT kuruluşu yardımıyla otomatik santralı kurdu. Mehmet Hasan Suvari, 1977' de emekliye ayrılarak, daha sonra İngiltere'ye iltica etti. Mehmet Hasan Suvari, 1986 Kasım'ında yakalandığı çaresiz hastalıktan (Motor neurone disease) kurtulamayarak aramızdan ayrıldı.
Mehmet Hasan Suvari, Ayten Suvari'nin eşi, Şefik Suvari, Muhiddin Suvari ve Gaye Ruso'nun babasıdır. (Kaynak:Muhiddin Suvari,2018)
3-Cemal GÖKÇORA
Cemal Gökçora, daha önce kendi ile bu konuda sohbet etme şansı bulduğumuz emekli Müsteşar Ahmet Akçaba'nın babasıdır.15 Aralık 1927 yılında Mağusa kazası Arıdamı köyünde doğdu. 1947 yılında Lefkoşa Erkek Lisesi’nden mezun oldu. 1947-1948 yıllarında Cable & Wireless Ltd.’in Teknik okulundan mezun oldu ve mezuniyetten sonra aynı şirkette Teknisyen olarak göreve başladı. 1953 yılında firma tarafından bir İngiliz müstemlekesi olan Seyşel Adaları’nın Telekomünikasyon altyapısının oluşturması için görevlendirildi. 1955 yılında aldığı görevi tam anlamı ile başarlı bir şekilde tamamlayarak, şirket nezlinde 1. sınıf teknisyenliğine terfi ettirilerek Kıbrıs’a döndü. Kıbrıs’a döndükten sonra sonra firma iç ve dış şebeke teknisyeni yetiştirmesi için eğitmen olarak görevlendirdi.1956 yılında CYTA (Kıbrıs Telekom Otoritesi)’nde sınava girerek "Projeler Şefi" oldu. 1963 yılı başında CYTA tarafından Telekomünikasyon alanında teknik ve incelemelerde bulunmak üzere İngiltere’ye gönderildi. 23 Aralık 1963 yılı Kıbrıs olayları ile Sarayönü Mahkemeler karşısında Türk Telekomünikasyon Dairesi’nin kuruluş hamlesini 3-5 arkadaşıyle birlikte zorluklar ve imkansızlıklar içinde yaptılar. Sonraki zamanlarda da KKTC Telekomünikasyon Dairesi’nin oluşumunu CYTA’da çalışan arkadaşlarıyle birlikte geliştirdiler. KKTC Telekomünikasyon Dairesi’nde Şebekelerden Sorumlu Mühendis ve Başmühendis görevlerini yürüttü. 1977 yılında ise Göķçora kurumdan emekli oldu. Cemal Gökçora, 14 Temmuz 2016 yılında vefat etmiştir (Kaynak:Faize Akçaba,2018).
Değerli büyüklerimize ve takım arkadaşlarına, iletişim tarihimize katkılarından dolayı teşekkür ederiz...
26 ARALIK KIBRIS TÜRKÜ’NÜN 55. İLETİŞİM VE HABERLEŞME GÜNÜ KUTLU OLSUN....
YORUMLAR