Türkiye'ye Avrupa Birliği(AB) tarafından yoğun bir baskı yapılmaktadır. KKTC Devleti ve kıta sahanlığı üzerindeki egemen hava sahası, bu bağlamda yok sayılmaktadır.
Münhasır ekonomik bölge ilanı bu nedenle önemlidir. AB yaptırımları nedeni ile bölgedeki arama ve sondaj çalışmalarımız durdurulmamalıdır.
Unutulmamalıdır ki;
Bölgede yerleşik olmayan ülkelerin bu bölgede dahi çalışmaları vardır. Bu resim holistik bakış açısıyle çok iyi okunmalıdır.
Ekonomik yaptırım ya da siyasi baskılarla egemenlik haklarımızdan asla vazgeçmemeliyiz. Doğu Akdeniz her zaman olduğu gibi, şimdi de kritik bir süreçten gerçektedir.
Geri adım atılması, telafisi olmayan sonuçlar doğurur.
Hamle yapıyorlarmış gibi görünüp ilk hamleyi bize yaptırmak istiyorlar!
Ek bilgi;
Adanın kuzeyine düşen füzeye tepki veya yaptırım, ne ICAO, ne BM, ne de NATO'dan gelmedi. Bu kurumların birincil görevleri başta bölge emniyetidir.
AB ve Türkiye arasında anlaşmaların tümünün kaldırılacağına ilişkin birşey söz konusu değildir. Müzakereler cari uçlar üzerinden olup halen devam etmektedir. Türkiye Dışişleri, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin içinde olduğu hiçbir anlaşmayı zaten kabul etmemektedir.
Mevcut açıklama siyasi bir açıklama olup masadan kaçan tarafin Türkiye olduğunu yayım yapmaya çalışmaktadırlar. Cari uçuşlar ile ilgili müzakere süreci halen devam etmektedir.
Bu arada;
2018 yılı içerisinde, AB ile Türkiye’nin arasında mal değişimine bağlı gerçekleşen ticaret hacmi 153.4 milyar Avro olup, bu da 173 milyar dolara denk gelir. Resme bir de bu çerçeveden bakmak gerekmektedir.
"Hava taşımacılığını tümüyle durduracağız " söylemleri, gerçeği yansıtmamaktadır.
Türkiye'nin savunma füzesi olarak Rusya'dan almış olduğu S400’ler için ABD'nin ortağa koyduğu tepkinin temel sebebi;
ABD, süper güç olma özelliğini de kullanarak, her zaman kendi çıkarlarını öne sürmek süretiyle müteffiklerine kendi ürettiği silahların satışını dayatmasıdır.
Gerek FIR (Flight Information Region) hattı, ve gerekse iniş/kalkışlarmızda hiç bir aksama olmaz.
Unutulmamalıdır ki;
Türkiye Hava Sahası yaklaşık 1 milyon km2, dünya üzerinde günde 136.000 bin uçuş olduğunu da düşünürsek Türk Hava Sahası’ndan günde 5000-6000 bin uçak geçmekedir, buda günlük dünya üzerindeki uçuşları, %4.4’nün Türk Hava Sahası’ndan geçtiğini bizlere göstermektedir.
Ercan Tavsiyeli Hava Sahası’nda (55 bin km 2), günde 600-800 arası trafik geçmektedir, buda Türk Hava Sahası’nın %14’nü oluşturmaktadır.
Gerek Ercan Tavsiyeli Hava Sahası gerekse Türk Hava Sahası Orta Doğu'ya, Asya'ya, Avrupa'ya fiziki bağlantıların kurulduğu en EKONOMİK HAVA KAPILARINDAN BİRİDİR.
Bu hava kapılarından emniyetli üst geçişler, profosyenel ekip arkadaşlarımızın güzel hizmetleri sayesinde sağlanmaktadır.
Emniyetli Uçuşlar Dilerim...
Köşe yazarımız, Havacılık Tarihi yazarı ve Havacılık Uzmanı İzzet DERKAN'nın, KKTC'de bulunan Kanal T ekranlarına AB'nin yaptırım kararlarına ilişkin açıklamalarını değerlendirdiği programa link üzerinden ulaşabilirsiniz; https://www.youtube.com/watch?v=_eGulhInVmQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0XdvMYyM90aLl7BkV9U_Fh_UKaB_3-mXWY_xpoYekZOoRI-biU2CSE5vM
YORUMLAR