CTATCA (Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği) Başkanı İzzet Derkan Bey’le yeni kitabını ve bölgenin hava trafiğini, havacılık tarihini konuştuk. KKTC hava sahasıyla ilgili geçmişten günümüze yaşanan önemli gelişmeleri, güncel objektif değerlendirmeleri, günümüzdeki reel durumu röportajımızdan öğrenebilirsiniz.
** Okurlarımızın Sizi tanımaları için kısaca kendinizden bahseder misiniz?
27 Mayıs, 1969 Akıncılar doğumluyum. 1987 yılında Lefkoşa Türk Lisesi’nden mezun oldum. Sonrasında askere gittim. 1993 yılında ise Ercan Hava Trafik Kontrol’da göreve başladım. 2015 Akdeniz Karpaz Üniversitesi Yüksek Lisans İşletme - ‘’Uluslararası Havalimanları İncelenmesi: Örnek Çalışma Ercan Havalimanı’’ tezini yazdım. 2016 yılı itibari ile ise Lefke Avrupa Üniversitesi’nde Siyasi Bilimler Ve Kamu Yönetimi Doktorasına başladım. Tez konum ise ‘’Uluslararası Politika ve Aktörlerin KKTC Ulaşım Politiklarına Etkisi: KKTC Sivil Havacılığı’’olacaktır. Akademia’da ise 8 makalem yayınlanmış olup, iki tanesi ise yayın için onay beklemektedir Yine 2015 yılı içerisinde 2.5 yılda tamamlamış olduğum ‘‘History of Cyprus Turkish Aviaton & Realities Edition One’’ kitabını yayımladım. Kısacası hem profesyonel olarak işimi yaptım hem de aynı anda akademik kariyer yapmaktaydım. Kitap yazımını ise dernek yönetimine ara verdiğim 2013-2015 yılları arasında gerçekleştirdim. 2016 yılı itibari ile yine dernek başkanlığı görevini devraldım. Yani kaldığımız yerden devam etmek için çalışmaya başladık.
** Kaç yıldır Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği'nde görev yapıyorsunuz? Dernek olarak havacılık sektöründe neler yaptınız?
Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği aslında Kıbrıs Türkünün havacılıktaki küresel politiklarının aracısı ve sesi gibidir. Abilerimiz, 1974 sonrası ve Ercan Havalimanı’nın 1975 yılı sonrası açılmasına mütakip Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği’ni 1977 yılında Sn.Hasan Özkan Başkanlığı’nda kurdu. Dernek iyi çalıştı. Mesleği tanıtmak adına bir çok işler yapıldı. Bu görevi ben Sn.Hüseyin Kozanoğlu’ndan 2008 yılında aldım. Bir çok organizasyona Dernek Yönetim Kurulu ve Üyelerimizle birlikte imza attık. TATCA, yani Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği Başkanı Sn. Ayhan Kartal ile Derneğimizin 34.Kuruluş Yılı olan 5 Mart, 2010 yılında Girne Amerikan Üniversitesi’nde yapmış olduğumuz organizasyon havacılık tarihimizin ilk Havacılık Konferansı oldu. Her meydandan Hava Trafik Kontrolörleri gelip sunumları yaptılar. Bunun yanında; Pegasus Havayolları, aktif olarak o zaman faaliyet gösteren Kıbrıs Türk Hava Yolları, Atlasglobal Hava Yolları, Hava Sporları Federasyonu, TATCA, CTATCA ve Sanal Havacılık Derneği bu havacılık sempozyumunda yer aldı. Ayrıca bu önemli sempozyuma, KKTC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Aytuğ Plumer, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın’ın ve TC Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici de konuşmacı olarak yer aldılar. Bu konferans sonrası ortak deklerasyon yayımlanarak ICAO, IATA’ya gönderildi. Bunun öncesinde ise ilk kez Dünya Kontrolörler Günü’nü 20 Ekim 2009 yılında aktif etmeye başladık. Artık Hava Trafik Kontrolörleri arkadaşlarımız kendilerini daha iyi hisstetmeye başlamışlardı. Ayrıcalıklı bir iş yaptığımızı artık anlatmak adına elimizden gelen gayretle tüm üyelerimizle çalışmaya başladık. Kısacası derneğimiz 20 Ekim, 2009 yılı itibari ile bir çıkış yaparak paydaşları ile birlikte havacılık adına güzel işler başardılar. Lefkoşa Merit Hotel’de ilk kez 20 Ekim, 2009 yılında Atlasglobal sponsorluğunda kutlanan Dünya Kontrolörler Günü’nde derneğin ilk Posta Pulu tanıtımı yapıldı. Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği’nin Posta Pulu çıkarılmasıyle birlikte ise hem derneğin, hem de mesleğin önemi daha da vurgulandı.
2017 yılı içersinde derneğimiz Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği, Orta Doğu Kontrolörleri temsilcilerini KKTC getirmek için aracılık yapmıştır. Derneğimiz, Eylül 2017 yılında, mesleki uluslararası halı saha turnuvasının KKTC’de olmasında rol almıştır. Bu başarı, başta sektör için bir ilk ve de çok anlamlı bir organizasyon niteliğini taşıdı. Bu önemli organizasyon, hem ambargoların delinmesine, hem de KKTC’nin tanıtımına büyük vesile olmuştur. Organizasyon, CTATCA, MECAP yetkilileri, Çatalköy Belediye Başkanı ve Çatalköy Spor Kulübü iş birliği ile başarılmıştır.
** Halen havacılık sektöründe aktif olarak görev yapmaktasınız. Havacılık sektöründeki göreviniz nedir? Kaç yıldır sektörde hizmet veriyorsunuz?
1993 yılından beri Ercan Hava Trafik Kontrolör olarak çalışmaktayım. Ve şu an aktif olarak 2012 yılından beri ekip sorumlusu pozisyonunda görev yapmaktayım. Havacılık sektöründe 25 yıldır hizmet vermekteyim.
** Uluslararası bir meslek olan Hava Trafik Kontrolörlüğü, KKTC'de yeterince biliniyor mu?
Uluslarası bir meslek olan Hava Trafik Kontrolörlüğü mesleği KKTC’de başta bilinmiyordu. Ancak yukarıda saymış olduğumuz organizasyonlar, 20 Ekim Dünya Kontrolörler Günü Kutlamaları, Sempozyumlar ve de Seminer sayesinde daha da bilindik olmaya başladık. Sendikamız, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası’nın kurulmasıyla birlikte ise güç kazandık.
** KKTC'de bir Hava Trafik Kontrolörü nasıl olunur? Hava Trafik Kontrolörlerinin eğitimi hakkında ne söyleyebilirsiniz?
KKTC'de hava trafik kontrolörü olmak için başta 18 yaşını doldurmanız, KKTC vatandaşı olmanız, askerlik görevinizi yapmanız ve de devletin düzenlemiş olduğu alt/orta/üst düzey yeterlilik sınavlarında başarılı olmanız gerekmektedir. Bu gereklilikler dışında ise ilgili münhalde başarılı olmanız gerekiyor. Sonrasında "Sağlık Kurulu"ndan "Sağlam Raporu" aldıktan sonra VI.Kontrolör Yardımcısı olarak göreve başlamış oluyorsunuz. Tüm Hava Trafik Kontrolörü arkadaşlarımız eğitimlerini uluslararası standartlarda (DHMİ)Türkiye Devlet Hava Meydanları İsletmesi'nden almaktadırlar. Ankara' da gerçekleşen kurs süresi yaklaşık 1 yıl olup her derste geçme notu 70 olarak belirlenmiştir. 70 altı bir not başarısız sayılır. Haliyle bu da adaylar arasında bir psikolojik etki yaratmaktadır. Hava Trafik Kontrolör adayları başta teori ve sonrasında ise Kule Kontrol,Yaklaşma Kontrol ve Saha Kontrol pratik sınavlardan geçerler. Başarı notu yine 70'tir. Ayrıcalıklı ve zor bir meslektir.
*Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sivil Havacılığı hakkındaki görüşlerinizi almak isterim. KKTC Sivil Havacılık sektörü uluslararası pazarda, rakipleriyle rekabet edecek gücü donanımı ve lojistiği var mı?
KKTC Sivil Havacılık Tarihi, Ercan Havalimanı’nın 3 Şubat 1975’te açılması ile tarihi resmen başlamış oldu. 1977 yılında ise büyüklerimizin Ercan Tavsiyeli Hava Sahası’nın yayımlamaları ile Hava Sahası Hizmeti verilmeye başlanmıştır. Böylelikle küresel havacılık politiklarımız başlamış oldu. Ercan Havalimanı’da yapılan yatırımlara bakınca gelişimi açıkca görebiliyoruz. Peki bunlar nelerdir?
- 3 Şubat 1975 yılında Ercan Havalimanı açılmıştır.
- 20 Aralık 1975 tarihinde 16-34 pisti devreye girmiştir.
- 15 Haziran 1976 yılında 11-29 pisti devreye girmiştir. Ve DC9 ve B727 tipi uçaklar uzun pist olarak bilinen 11-29 pistine inmeye başlamıştır.
- 5 mart 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Hava Trafik Kontrolörleri Derneği kurulmuştur.
- 27 mart 1977 yılında hava trafik hizmeti Ercan Tavsiyeli Hava Sahası’nda verilmeye başlandı.
- İlk resmi gece uçuşu 1 Aralık, 1977 yılında yapıldı.
- 12 Eylül,1977 yılında eski teknik blok ve kule açıldı.
- Geçitkale Havalimanı’nın inşaat yapımı 1986 yılında tamamlanmış ve 1987 yılında kullanılmaya başlanmıştır.
- Radar Hizmeti 1991 yılında verilmeye başlandı.
- RVSM’e geçiş 24 Ocak 2003 yılında geçildi (Avrupa’da ise 24 Ocak, 2002).
- Ercan AIP 18 Nisan, 2002 yılında yayımlandı.
- 2002-2004 yılları arasında Ercan Havalimanı’nın tadilatı sebebiyle Geçitkale Havalimanı’na taşınıldı.
- 10 Mayıs, 2004 yılında yeni Ercan Havalimanı terminalı açıldı.
- 24 Ekim, 2009 yılında Yeni Ercan Hava Trafik Kontrol Merkezi’ne taşınıldı (SMART Binası).
- 16 Ağustos, 2012 yılında Ercan Havalimanı’nda ILS CAT1 ile hizmet verilmeye başlandı.
Aslında bu süreç bize Ercan Havalimanı’nın altyapı zenginliği ile birlikte nasıl hızlı geliştiğini göstermektedir. Ercan Hava Trafik Kontröl’de çalışan hava trafik kontrolörleri uluslararası standartlarda eğitim görerek, tüm zorluklara rağmen ellerinden gelen gayretle hizmetin en iyisini vermektedirler. KKTC Sivil Havacılığında doğru işler yapılır ve de doğru havacılık politikları doğru bir vizyonla ortaya konursa çok işler başarılır. Havacılık politiklarına sonraki sorularda değinilecektir.
*Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin milli bir havayolu neden yok? Olmalı mıdır? Bu adaya neler kazandırır?
KKTC'nin bir havayolu olmalı mıdır? Tartışmasız cevap evet olmaldır. 1975-2010 yılları arasında Kıbrıs Türk Hava Yolları Kıbrıs Türkü’nü gururla taşımıştır. Ancak yanlış yönetim anlayışı yüzünden şirketin 2010 yılına tasviyesi gerçekleşti. 1975-2010 yılları arasında şirket 20 genel müdür görmüştür. Aralarında öğretmen, asker ve doktor da vardı. 1985 yılına kadar şirket hiç zarar etmemiştir. Ancak 1985 yılına siyasetin de kurum içerisine girmesi ile kurum irtifa kaybetmiştir. 2005 yılında şirketin tüm hisselerinin elimize geçmesi ile yönetim yanlışlıkları daha da arttı. Kurumsallaşamamanın verdiği yara ile kurum 2010 yılında iflas bayrağını çekmiştir. Tüm Kıbrıs Türkü olaydan büyük üzüntü duydu. Hala sosyal medyadaki paylaşımlar KTHY'na olan özlemi açıkça göstermektedir. Bu bir beklentidir ve de ihtiyaçtır. Bilet fiyatlarının yüksekliği ve de direkt uçuş olmaması dolayısıyla kimi zaman Kıbrıs Türkü'nü Güney Kıbrıs'a yönelmektedir.Yani bir havayolu gerekliliği artık elzemdir. Milli havayolları ülkelerin havacılık sektöründeki en büyük temsilcidir. "Flag Carrier" yani "Bayrak Taşıyıcı" ülke tanıtımları ve ülke insanlarının hem menfaatine, hem de faydasına olan bir oluşumdur. Yeni KTHY hisselerini kanaatimce, hem halka, hem devlete, hem de özele açmak doğru bir yaklaşım olacaktır. Böyle olduğu taktirde halk bu havayoluna sahip çıkacaktır.
Ben ve üç arkadaşım Arda Kafaoğlu, Birdal Cihangir ve Burak Tayanç yeni bir havayolu projesini A321Neo konseptinde proje/fizibilitesi ile hazırlayarak KKTC Bayındırlık Ve Ulaştırma Bakanlığı'na 2018 yılı başında verdik.
Umutla beklemekteyiz, siyaseten uzak ve liyakat usulüne göre kurulacak yeni milli havayolu muhteşem lokasyon ve organizayon ile göklerde yine emniyetli bir şekile seyir yapabilir.
#Umutluyuz....
** Kitabınız ‘‘History of Cyprus Turkish Aviation-Edition 1’’i sormak istiyorum. Kıbrıs Türk Havacılık Tarihi'ni neden yazma gereği duydunuz? Kitabın içeriğinde neler var?
Kitap yazma mirası bana babamdan kalmıştır. Babamın hem hafızası güçlü, hem de tarihi bilgisi çok iyiydi. Kıbrıs Tarihi ile de yakından ilgili olan kitabım bir çok ilkleri de ortaya çıkarmıştır. Kitabımı, dernek yönetimdeki görevime ara verdiğim 2013-2015 yılları arasında yazdım. Kitap metedolojisinde birincil kaynaklar, kartopu ve keşif yöntemlerini kullandım. Her bilinmeyeni bulmak bir sonraki araştırmamda hep bana cesaret vermiştir. Kitap dili İngilizce olup bölümleri aşağıda yazıldığı gibidir.
Chapter 1: Historical Perspective
Chapter 2: Aircraft Innovations and Accomplishments
Chapter 3: Airports in Cyprus
Chapter 4: Turkish Republic of Northern Cyprus: Its Historical Background, Organisation and Governance
Chapter 5: Cyprus Air Traffic Statistics
Chapter 6: Airline Operators and Air Carriers
Chapter 7: Incidents and Accidents in Cyprus Aviation
Sektördeki ilkleri içeren bu kitapta; İlk Uçuş, İlk Havalimanı, İlk Pilot, İlk Hava Trafik Kontrolörü, İlk Kadın Hava Trafik Kontrölörü, İlk Teknisyen, havayolu şirketlerinin KKTC’ye ilk uçuşları (KTHY, İstanbul Hava Yolları, Borajet, Onur Air, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Yolları, Sun Express, AtlasGlobal, Freebird), Deep Purple ilk uçuşu, Türk Yıldızları uçuşları, Solo Türk uçuşları, Kıbrıs’ta yaşayan milletler ve amaçları, ilk şehit pilot, ilk Kıbrıslı şehit pilot, uçak kazasında düşen ve yaşayan ilk Kıbrıslı Türk, uçak kazaları, İngiliz sömürge dönemindeki (1930-1948) uçuşlar, Ercan (Tymboo) Tarihi ve 1975 sonrası Ercan Havalimanı tarihi gibi bir çok ilgi çekici konuyu ele alıyor. Kitabın hazırlık aşamasına ilişkin olarak dikkatleri en fazla çeken nokta, yaklaşık kırk kişiyle yüz yüze mükata yapılmasıdır.
** Kitabın devamı gelecek mi? Başka projeleriniz var mı?
Tabiki bu ilkti. Ve evet devamı gelecek. Tabi bu kitap yazılırken Academia’da makale yazımlarımda devam etmiştir. Bu makaleler uluslararası yayın olup dili İngilizce’dir.
** Çalışma hayatınızla beraber CTATCA Başkanlığını da yürütüyorsunuz. Aynı zamanda akademik kariyerinize de devam ediyorsunuz. Neden akademik kariyer yapmaya yöneldiniz?
Akademik kariyere girmemdeki gaye başta kendimi geliştirmek ve de sıkışan ilerlemi farklı bir kulvarda kendimi tatmin etmekti. Konunun uzmanı olarak sektörde ilk olmayı hep istemişimdir. Örneğin Yüksek Lisans tezim İşletme, ‘’Uluslararası Havlimanları İncelenmesi: Örnek Çalışma Ercan Havalimanı’’, doktora tezim ise ‘’Uluslararası Politika ve Aktörlerin KKTC Ulaşım Politiklarına Etkisi: KKTC Sivil Havacılığı’’dır. Kısmetse doktora tezim sonrası ‘‘Doktor-Dr’’ sıfatıyle yeni bir kimliğim olacaktır. Belki emeklilik yaşımı beklemeden 55 yaşında anlaşabileceğim bir üniversiteye geçiş yaparak bilgilerimi öğrencilerle paylaşacağım. Bu benim için artık bir vizyondur. Zaten vizyonum kamu sektöründe en üst nokta, sonrasında ise havacılık bölümü olan üniversitelerde birinde kariyer olarak bir bölümün başında severek hizmet vermektir. Bilgi en doğru ağızdan öğrenmek ve paylaşılmak içindir. Bilgi paylaşılınca değerli olur.
** FIR hatları açısından bölge ve dünyanın çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Orta Doğu Akdeniz'de, özellikle Suriye merkezli mevcut durum taraflar arasında zaman zaman gerilimi artırıyor. Bu da FIR hatları içerisindeki askeri trafiklerin yoğunluğunu doğal olarak artırmaktadır. Bu güne kadar yolcu uçakları için sorun yaratmasa da sonuçta iş yükümüzü önemli bir ölçüde artırmıştır. Bu konuda ülkelerin çalışmaları genelde askeri trafikler için ilgili bölgeleri sivil havacılık kuralları gereği "uçuş emniyeti" için notamlayarak hava taşıtlarına herhangi bir tehlike oluşturmaması şeklinde oluyor.
** Akdeniz ve Orta Doğu hava sahasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Güvenli midir?
Kıbrıs bir savaş gemisi gibidir. Yıllar boyu bu hep böyle kalmıştır. Akdeniz ve Kıbrıs’ın Orta Doğu için büyük stratejik önemi vardır. Ercan Tavsiyeli Hava Sahası 55 bin km2 , Temsili Hava Sahamız ise yaklaşık 42 bin km2 dir. Güney Kıbrıs’ın yayımlanmış Hava Sahası ise 175 bin km2 dir. Orta Doğu krizi sebebiyle Suriye'de 450 bin insan, Akdeniz sularında ise 25 bin insan hayatını kaybetmiştir. Kriz sebebiyle adanın etrafında ABD 6. Filosu, Rusların Kuznetsov uçak gemisi ve Fransız uçak gemisi sürekli dolaşmaktadır. Ağrotur Askeri Üssü’nde ise 8 adet Eurofighter ve 8 adet Torndado vardır. Yine bu üstte Airbus330 Tanker Voyager ve 1 adet C310 bulunmaktadır. Bunun yanında, adanın çevresinde doğal gaz arama çalışmaları zaman zaman yükselen tansiyona rağmen devam etmektedir. Özetle hem denizde, hem de havada hareketlilik tüm hızıyla devam etmektedir. Orta Doğu’da sorun 11 Eylül 2002 ikiz kulelerin yıkılmasından beri devam etmektedir. Dünyadaki petrol rezervi ise bilindiği gibi, Venezuella’da 296 milyar varil, Suudi Arabistan’da 196 milyar varil, Kanada’da 164 milyar varil , Iran’da 150 milyar varil ve Irak’ta ise 143 milyar varildir. Orta Doğu’da krizin devam edeceği gerçeği bu verilerle ortadadır. Bu operasyonlar tabiki FIR hatlarını zaman zaman olumsuz etkilemektedir. Zaman zaman notamlanarak Kıbrıs’ın 50 mil Doğu’sundan yapılan yüksek roket atışları hava taşıtlarının yollarını değiştirmesine sebep olur. Burdan kazançlı çıkan petrol satıcıları, mağdur olanlar ise uçak şirkletleri ve yolculardır. Bu operasyonalar sebebiyle özellike Orta Doğu’da GPS yayını kayıpları yaşanmaktdır. Bilindiği gibi GPS Sistemlerinin işletilmesi ve yönetilmesi ABD Savunma Bakanlığı'nın elindedir. GPS yayını kayıplarının sebepleri arasında; kötü hava şartları veya sistemlerin kapatılmaları olarak sıralayabiliriz. Ağırlıklı görülen sebep ise operasyonlar esnasında GPS Uydu Sistemlerinin kapatılmasıdır. Opersayon uçaklarının çoğu, uçuş emniyeti için Nicosia Kontrol ve Ercan Kontrol ile temas temas etmektedir. ABD 6.Filo F18’ler adanın kuzeyinden, Ağrotur Üssü’nden kalkan Eurofighter ve Tornadolar ise ada doğusundan Suriye’ye geçiş yapmaktadır. Aslında adanın etrafı cadı kazanı gibidir. Ancak trafiklerin teması uçuş emniyetini rahatlatmaktadır. Ercan Kontrol ve Nicosia Kontrol’un radyo veya telefon teması bulunmamaktadır. Sadece ilgili birimler bir birlerini dinlemektedirler. Vesar- Alsus, Tombi-Medit arası 55 bin km2 lik Ercan Tavsiyeli Hava Sahası’dır. Bu saha içerisinde sadece tavsiye ve ikaz hizmeti verilmektedir. Mut-Vesar ve Antalya - Tombi arası 42 bin km2 lik alan ise Ankara tarafından bize tahsis edilen kontrollü hava sahasıdır. Uçaklar kimi zaman ikilem yaşamaktadırlar. Nicosia bizi tanımdağından dolayı trafikleri Ankara’ya göndermektedir. Ancak trafiklerin bir çoğu bu hizmetin 1977 yılından beri sorunsuz verildiğini bildiğinden dolayı direkt Ercan’a çıkmaktadır. Ancak ilk kez Ercan Tavsiyeli Hava Sahası'nı kullanlar Nicosia Kontrol'ün vermiş olduğu talimatı uygulayarak Ankara’nın frekansına çıkmaktadırlar. Ankara Kontrol ise ilgili trafiği bize göndermektedir. Ercan Kontrol çoğu zaman Tavsiyeli Hava Sahası'nda Nicosia’nın vermiş olduğu yanlış talimatları görür ve yerinde ikaz eder. Bunu gören Nicosia Kontrol ise vermiş olduğu yanlış talimatı düzeltme yoluna gider. Kısacası, Ercan Kontrol Akdeniz’de bir sigorta gibidir. Ercan Hava Trafik Kontrol’de ileri teknoloji donanımıyla hava trafik kontrol hizmeti, eğitilmiş profesyonel arkadaşlarımızla en iyi şekilde verilmektedir. Ercan Tavsiyeli Hava Sahası, hem eğitilmiş personelinin vermiş olduğu hizmetle, hem de ileri donanımı ile GÜVENLİDİR.
*Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye’nin Sivil Havacılık’ta geleceğini nasıl görüyorsunuz? Varsa eleştirileriniz, önerileriniz..
Aslında bu soruya Facebook sayfamda paylaştığım bir istatistiki bilgi ile cevap vermek yerinde olur sanırım. Temmuz, 2018 yılı itibarıyle bir ay içersinde iki hava trafiği rekoru kırılmıştır. 1 Temmuz Pazar günü dünyada 202.157 uçuş, 13 Temmuz günü ise dünya havacılık tarihinin en yoğun günü gerçekleşti. Bu yoğun günde dünya üzerinde toplam 205.468 uçuş gerçekleşmiştir. 13 Temmuz günü KKTC Hava Sahası’nda 764 trafik, Ercan Havalimanı /kalkış trafiği ise 86 olmuştur. Bu bilgiler aslında havacılığın nasıl ilerlediğini bize açıkca göstermektedir. Devam edecek olursak Eurocontrol Teşkilatı’nın yaptığı hava trafik tahminine göre Türk Hava Sahası trafik sayısı 2040 yılında %181 büyüme ile 3,98 milyona ulaşacaktır.
Buna paralel Ercan Hava Sahası trafiği %181 arttığı ön görüldüğünde ise Ercan Hava Sahası trafiğinin günlük yaklaşık 1700-2000, Ercan iniş kalkış trafiğinin ise yine günlük yaklaşık 160-180 olması beklenmektedir. Buna önerim ise acilen ‘‘KKTC Havacılık Politikaları’’nın geliştirilmesinin gerektiğidir.
**Bu havacılık politikaları neleri ihtiva etmektedir?
KKTC Sivil Havacılığı ve TC SHGM ile ilişkilerin tekrardan gözden geçirilerek ortak organizsyonlara imza atılması, Trafik Hizmeti Politikaları (güncel olarak, acil iniş havalimanı hakkında), Sivil Havacılık Teşkilat Yasası’nın AB uyumlu olarak güncellenmesi, Uçuş Güvenliği Politikaları (Lazer, Havai Fişek, Atış Sahaları, Drone Yasası, Balon Yasası, eksik yasa güncellemeleri, havalimanı emniyet koridoru, Havalimanları Güvenliği (giriş/çıkış), Hava Trafik Hakkı Politikaları (1-7), Havalimanı Güvenlik Politikaları (giriş/çıkış kontrolleri ve Havalimanı Emniyet/Güvenlik Koridoru, Beklenmedik Durum Acil Planları Uygulamaları (Ör: yılda iki kez bomba/yangın ihbarı tatbikatı), Geçitklale Havalimanı’nın sorunlarından arındırılarak acil durumlar için kullanılabilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarının yapılması, gerekirse bu havalimanını büyük gövdeliler için veya diğer kargo uçaklarının kullanılabilmesinin önünün açılması.
Halkın beklentisi olan Milli Havayolu’nun tekrardan hayata geçirilmesi için çalışmaların başlatılması;
Mesleki Eğitim Politikaları işinde uzman liyakat esasını temel alan kadrolu seçilmiş sivil havacılık personelinin, meslek içi eğitimmleri’nin zamanlı yapılması, ve sivil havacılık denetimleri konusunda uzman kadrolu personelle tarafsız yapılması.
Birimlerdeki mesleki hizmet içi eğitimlerin zamanlı yapılması (Hava Trafik, İtfaiye, Teknisyen, Güvenlik,VIP, Muhabere)
Muhabere birimin ise günümüz çağına uygun olarak AIM (Havacılık Bilgi Yönetimi) ve Notam Ofisi birimlerine dönüştürülmesi, Havacılık Faaliyetleri Politikaları - Konferans, seminer, fuar etkinlerinin düzenlenmesi, müze açılması, uluslararası gün kutlamalarına destek olunması, Havalimanı yatırımlarını artırmak ve de sektöre katkı sağlamak için mali kaynak yaratılması (üst geçişler, hava trafik hizmeti).
Kısacası yapılacak çok işler vardır. Niyet varsa olur...
CTATCA Başkanı İzzet Derkan Bey’e değerli zamanını ayırdığı, sorularımızı içtenlikle, özenle yanıtladığı için teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyorum.
YORUMLAR